Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Krajský úřad po volbách pořádně nabobtnal, nově má 14 výborů zastupitelstva místo 9

Po ustavujícím jednání nového zastupitelstva Plzeňského kraje je jasné, že od minulých voleb zase krajský úřad pořádně personálně nabobtnal a budova kraje bude doslova praskat ve švech. Obrovským způsobem narostl zejména počet výborů Zastupitelstva Plzeňského kraje.

Uvolnění předsedové výborů: Výbor pro zdravotnictví - Richard Pikner, Výbor pro dopravu - Jan Šašek, Výbor pro životní prostředí, zemědělství a evropské záležitosti - Radka Trylčová, Výbor pro regionální rozvoj - Michaela Opltová, Výbor pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch - Libor Picka, Výbor pro digitalizace, IT a Otevřený kraj - Milan Chaloupka, Finanční výbor - Jiří Pek, Kontrolní výbor - Petr Vanka

Zatímco po minulých volbách v období 2016 – 2020 bylo na kraji devět výborů s pěti uvolněnými předsedy, pro příští čtyři roky jich je ustanoveno celkem 14! V osmi případech budou předsedové výborů uvolněni. Šest předsedů výborů zastupitelstva bude pracovat jako neuvolnění. Vedení krajského úřadu si už teď láme hlavu s tím, kam všechny nově zvolené předsedy výborů posadí. Na druhou stranu je třeba zmínit, že když přibylo šest výborů, zrušilo se deset komisí, které měly po 15 členech. Snížil se i počet členů výborů.

Zvýšil se i počet náměstků hejtmanky, ze šesti na sedm. Kraj povedou kromě hejtmanky čtyři uvolnění a tři neuvolnění náměstci a pouze jeden uvolněný radní. To kritizoval ještě před samotnou volbou zastupitel a poslanec Jiří Valenta (KSČM). „V roce 2000 začínal kraj se třemi náměstky hejtmana, potom už to dál pokaždé stoupalo. Naposledy jich bylo šest a teď jich má být sedm. Někteří jsou navíc i neuvolnění. Náměstek bere o 16 000 korun více než radní. Teď to narostlo o jednoho, bude to o 768 000 korun navíc o jednoho náměstka. To se nám nelíbí,“ konstatoval Valenta.

Neuvolnění předsedové výborů: Výbor pro veřejné zakázky - Eva Trůková, Výbor pro partnerské regiony, vnější vztahy a marketing – Michal Šašek, Výbor pro investice a majetek – Jiří Hanousek, Výbor pro sociální věci - Jitka Kylišová, Výbor pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost - Vladimír Tichý, Výbor pro sport – Jiří Uhlík.

„Velký počet neuvolněných náměstků nevidím jako problém. Věřím tomu, že postupně bude přibývat těch uvolněných,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová, která bude mít v gesci zdravotnictví. Jejím prvním uvolněným náměstkem, pro regionální rozvoj, životní prostředí a fondy EU se stal exhejtman Josef Bernard (za STAN). Bude statutárním zástupcem hejtmanky, který povede kraj v případě její nepřítomnosti. Post uvolněného náměstka pro dopravu obhájil Pavel Čížek (STAN). Dalším uvolněným náměstkem pro sociální věci je Pirát Rudolf Špoták, další zástupce Pirátů Pavel Hais bude jako neuvolněný náměstek řídit oblast digitalizace a IT.

ODS má dále neuvolněného náměstka pro ekonomiku, majetek a investice, kterým je Pavel Karpíšek, senátor za ODS a starosta Vejprnic. Dalším neuvolněným náměstkem pro školství a sport byl zvolen Rudolf Salvetr, starosta Klatov. Marcela Krejsová, dosavadní náměstkyně pro ekonomiku a pověřená hejtmanka, bude jako jediná radní řídit cestovní ruch a podnikání jako uvolněná. TOP 09 získala post uvolněného náměstka pro kulturu a památkovou péči, jímž se stane Marek Ženíšek.

Výbory jsou iniciativní a kontrolní orgány zřízené zastupitelstvem Plzeňského kraje. Výbory plní úkoly, kterými je pověří zastupitelstvo. Svá stanoviska a návrhy předkládají výbory zastupitelstvu.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Krajský úřad Plzeňského kraje, výbory zastupitelstva, náměstci hejtmanky, předsedové výborů, volby, krajský úřad, Plzeňský kraj, Richard Pikner, Michaela Opltová, Radka Trylčová, Jan Šašek, Výbor pro životní prostředí Poslanecké sněmovny Parlamentu České

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajský úřad po volbách pořádně nabobtnal, nově má 14 výborů zastupitelstva místo 9  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.