Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2020: Nové vedení Plzeňského kraje musí vzniknout co nejdříve, aby mohlo řešit problémy s koronavirem, apeluje exhejtman Bernard

STAN a Piráti, kteří už třetí týden jednají s ODS a TOP 09 o povolební vládě v Plzeňském kraji, chtějí kvůli aktuálním problémům v regionu dohodnout koalici co nejdříve. Nové vedení kraje by podle nich mělo co nejdříve řešit šířící se virus v domovech pro seniory, sušickou nemocnici a spolupráci s krajskou hygienickou stanicí.

"Za nás je to problematická situace, protože známe situaci v Liblíně na Rokycansku, kde je teď v domově sociálních služeb na 100 nemocných. Nevím, jak se to mohlo stát. Krachuje, a není to daleko od významu tohoto výrazu, sušická nemocnice," uvedl lídr STAN Josef Bernard. Další problém regionu je, že ke konci listopadu oznámil odchod z krajské hygienické stanice (KHS) hlavní epidemiolog profesor Petr Pazdiora, který je podle Bernarda jedním z nejvýznamnějších expertů v této oblasti v ČR.

"Teď ztrácíme Pazdioru, už předtím nám odešel náměstek. Takže to vypadá, že se vedení krajské hygienické stanice docela hroutí. Zejména jsem nešťastný, že pan Michal Bartoš ještě není ve funkci ředitele, což je dáno liknavým přístupem ministerstva vnitra," řekl Bernard. Kdyby už budoucí krajská koalice vznikla, měla by se hned vydat na KHS a snažit se domluvit koncept budoucí spolupráce. To považuje bývalý hejtman za nejdůležitější. Ve volbách získal Bernard zdaleka nejvíce preferenčnich hlasů od voličů a je tak nejúspěšnějším politikem politikem tšchto voleb v kraji.  

"V kontextu těchto událostí bychom měli všichni dělat hodně pro to, abychom co nejdříve ustavili budoucí krajskou vládu, protože samozřejmě chápu, že lidé, kteří dnes dosluhují, nemohou některé věci rozhodnout, protože neznají názor budoucích koaličních partnerů," řekl Bernard.

"Rozhodně sdílím názor, že vyjednávání by měla pokračovat bez prodlev," reagoval hlavní vyjednavač a poslanec za ODS Martin Baxa. Více než týdenní zpoždění způsobil koronavirus, jímž se nakazil jeden vyjednavač z TOP 09.

Podle hlavního vyjednavače za Piráty Rudolfa Špotáka se musí dohoda stran uzavřít do zasedání prvního zastupitelstva. Krajský soud v Plzni obdržel do 16. října tři stížnosti na volby, na verdikt má 20 dnů. "Čekáme na rozhodnutí soudu, pak je ještě lhůta 15 dní. Vidím to na polovinu, druhou třetinu listopadu," uvedl.

Zatím vše směřuje k tomu, že v Plzeňském kraji bude koalice bez hnutí ANO. Nejpravděpodobnější je teď povolební koalice STAN + Piráti s ODS + TOP 09, která by měla ve 45členném zastupitelstvu 25 křesel. S vítězným hnutím ANO, které má 12 mandátů, už žádné uskupení jednat nechce. ODS má 11 křesel, STAN a Piráti shodně po sedmi, SPD a ČSSD mají po třech zastupitelích, KSČM dva. Ještě před volbami vytvořila koalici ODS s TOP 09, hned po volbách se spojili STAN a Piráti.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky volby, Plzeňský kraj, vznik koalice, ODS, TPO09, Piráti, STAN, Josef Bernard, Starostové a nezávislí, Krajská hygienická stanice, koalice, Česká pirátská strana, TOP 09, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Nové vedení Plzeňského kraje musí vzniknout co nejdříve, aby mohlo řešit problémy s koronavirem, apeluje exhejtman Bernard  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.