Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Voliči už mají mít lístky, nových průzkumů se do voleb nedočkají

Poslední ze zhruba 7,5 milionu voličů v Česku by měli nejpozději dnes dostat hlasovací lístky, na nichž budou jména kandidátů na budoucí krajské zastupitele. Na třetině území republiky včetně tří pražských obvodů mají obdržet lístky s kandidáty na senátory.

Nových šetření o tom, jak si strany a kandidáti vedou, se lidé před volbami už nedočkají. Ode dneška až do sobotního uzavření volebních místností platí zákaz zveřejňování výsledků volebních průzkumů.

Obálky se sadou lístků, informacemi o způsobu hlasování a adresou volební místnosti lidé dostávají zpravidla do poštovních schránek. Pokud by některý volič lístky přece jen nedostal, obdrží je ve volební místnosti. Tam se také dozví, zda a kteří kandidáti z voleb buď odstoupili, nebo byli odvolání.

Volební zákon ukládá zveřejnit tuto informaci na viditelném místě ve volební místnosti. Jde o kandidáty, kteří se nominace vzdali, nebo byli odvoláni do 48 hodin před začátkem voleb. Podle informací na volebním webu v krajských volbách zůstalo ve hře na 9700 kandidátů. V bitvě o Senát je všech 235 registrovaných adeptů.

Zákaz zveřejňování průzkumů k volbám má zabránit ovlivňování názorů voličů na poslední chvíli vzhledem k tomu, že průzkumy podle expertů přibližují spíše trendy voličské přízně nežli skutečnou podporu stranám. Volební zákon proto stanoví, že tři dny před volbami a ve dnech voleb až do ukončení hlasování "nesmějí být žádným způsobem zveřejňovány výsledky předvolebních a volebních průzkumů".

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, senát, kraje, průzkum, volební místnost, Česko, Senát Parlamentu ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voliči už mají mít lístky, nových průzkumů se do voleb nedočkají  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.