Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Také na budově Krajského úřadu Plzeňského kraje zavlála běloruská vlajka

Na podporu občanům Běloruské republiky byla vyvěšena běloruská vlajka také na budově Krajského úřadu Plzeňského kraje. Rozhodli o tom radní kraje na svém dnešním mimořádném jednání. Kraj bývá v podobných akcích zdrženlivější. Jeho vedení se až doposud dlouhodobě na rozdíl od magistrátu, obvodních radnic a dalších institucí odmítalo každoročně připojovat k vyvěšení tibetské vlajky.  

„Rozhodli jsme se vyjádřit sounáležitost a podporu občanům Běloruska, kteří nyní vedou statečný zápas proti nedemokratickému režimu diktátora Lukašenka,“ uvedla náměstkyně vykonávající funkci hejtmana Marcela Krejsová (ODS).

Protesty v Bělorusku začaly poté, co funkci prezidenta podle oficiálních údajů obhájil Alexandr Lukašenko. Demonstranti označili volby za zfalšované. Zasáhla proti nim policie za použití slzného plynu, vodních děl, zábleskových granátů i gumových projektilů. Zásah policie již odsoudili mnozí politici.

Bílo-rudá vlajka se používala pro Běloruskou lidovou republiku v roce 1918, než se země stala sovětskou republikou, a znovu po získání nezávislosti v letech 1991 až 1995. Nyní je symbolem protestů.

Na budově magistrátu v Plzni zavlála běloruská vlajka na podporu boje proti Lukašenkově diktatuře už 15. srpna. 

Ohodnoť článek

Foto KÚPK

Štítky vlajka Běloruska, Plzeňský kraj, vyvěšení vlajky, podpora občanům Běloruska, Bělorusko, Alexandr Grigorjevič Lukašenko, Tibetská vlajka, Marcela Krejsová, ODS, Běloruská lidová republika, Plzeň, krajský úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Také na budově Krajského úřadu Plzeňského kraje zavlála běloruská vlajka  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.