Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Chaloupka proslavily zvířecí pohádky, od roku 2016 je senátorem

Václav Chaloupek, který 21. května oslaví sedmdesátiny, si širokou popularitu získal jako režisér a scenárista večerníčkových příběhů se živými zvířaty. Pro televizi natočil i desítky dalších reportáží a pořadů a věnuje se i politice. V roce 2016 byl zvolen do Senátu za stranu Občané patrioti (OPAT) a je členem senátního klubu Starostové a nezávislí.

Plzeňský rodák vystudoval Pedagogickou fakultu a poté pracoval jako učitel kreslení na základní škole. Později byl výtvarníkem v dopravním podniku ČSAD a také kulturním referentem v plzeňské zoologické zahradě. V roce 1989 se stal redaktorem plzeňské redakce Československé televize (nyní Česká televize), pro kterou natočil řadu reportáží.

Širokou popularitu si získal jako režisér a scenárista večerníčkových příběhů se živými zvířaty (například Tuláček, Méďové, Pruhovaní kamarádi, Vydrýsek, Kluci ze zámku, Madla a Ťap, Bráškové) a dokumentárními filmy (Kouzlo Afriky, Kdo chce s vlky žíti nebo Minuta z přírody). Většina jeho příběhů vyšla i knižně.

Před vstupem do Senátu byl zastupitelem města Plzně i městského obvodu Plzeň 3, loni však tyto funkce neobhájil. Senátorem byl zvolen v obvodu Plzeň-město. V horní parlamentní komoře působí jako předseda stálé komise pro sdělovací prostředky a je členem výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice.

Loni byl mezi politiky, kteří při inauguračním projevu Miloše Zemana, ve kterém prezident ostře zaútočil na podnikatele Zdeňka Bakalu, média patřící do jeho vydavatelského domu, či na Českou televizi, opustili sál.

Chaloupek je ženatý, má dvě dcery a jednoho syna, který byl podle tisku v roce 2016 odsouzen na tři roky do vězení za loupežné přepadení.

Autoři | Foto youtube.com

Štítky ČR, film, lidé, senát, 21. května, Chaloupek, Senát Parlamentu ČR, Václav Chaloupka, Starostové a nezávislí, Česká televize, ČSAD, Československá televize, Plzeň, Miloš Zeman, Afrika, Zdeněk Bakala

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chaloupka proslavily zvířecí pohádky, od roku 2016 je senátorem  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.