Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

VOLBY 2024: Krajské volby v Plzeňském kraji bez překvapení, suverénně vyhrálo hnutí ANO

, aktualizováno před hodinou

Komisaři už sečetli 100 procent odevzdaných hlasů v Plzeňském kraji. Suverénně vyhrálo hnutí ANO, které získá 24 z 55 mandátů do zastupitelstva kraje, což představuje 38,63 procent získaných hlasů. ANO tak zdvojnásobilo svůj zisk ve srovnání s minulými volbami. Oproti minulým krajským volbám, kdy získalo 12 mandátů. Hejtmanem by se měl stát lídr kandidátky ANO Kamal Farhan. Na druhém místě je ODS a TOP 09 se ziskem devíti mandátů a 16 procent hlasů. Třetí místo patří kandidátce Starostů a nezávislých s osmi mandáty. Volební účast byla 32,50 procenta.

„Je to opravdu nad očekávání a jsem až dojatý. Mám radost, že hejtman bude z hnutí ANO, protože pro mě je důležitá symbióza s městem,“ uvedl pro Plzeňskou Drbnu primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO). Kolegu Kamala Farhana předběhl o více než tisícovku preferenčních hlasů. „Beru to jako poděkování a uznání voličů, že v Plzni děláme dobrou práci. Nemám žádnou ambici se podílet na vedení Plzeňského kraje. Očekávám, že pan Farhan bude novým hejtmanem. Očekávám, že budeme mít významnou většinu v Radě Plzeňského kraje. Už jsem ve spojení s dalšími třemi subjekty,“ uvedl bez dalších podrobností. „Jsme připraveni jednat se všemi a uvidíme co dojednáme,“ doplnil.

V prvé řadě by se chtěl Kamal Farhan zaměřit na rozpočet a projekty v oblasti zdravotnictví. „Máme připraveno spousta projektů. Chceme zajistit dostupné zdravotnictví. Máme připravení programy pro lékaře, zdravotní sestry. Chceme zavést online pohotovosti, dotační program pro studenty medicíny. Chceme zajistit to, co vláda nedokáže,“ sdělil Farhan.

Starostové a nezávislí také slaví, získali osm mandátů.

„V Plzeňském kraji jsme uspěli, protože předtím jsme měli pět mandátů, těch jich máme osm. Považuji to za úspěch.  Už jsme měli jednání s Piráty, protože s těmi jsme si už předtím řekli, že se sejdeme hned po volbách. Domluvili jsme se, že budeme postupovat společně jako to bylo minule. A dál čekáme, zda nás někdo osloví či nikoli. Zatím ta situace je taková, že to bez ANO udělat nejde. ANO má těch možností vícero, tak uvidíme, zda se ozve,“ shrnul pro naši redakci lídr Starostů Pavel Čížek. Dodal, že rozhodně nebudou jednat se Stačilo!.

Přes pětiprocentní hranici se zatím dostaly kandidátky STAČILO! KSČM, SD-SN a ČSNS, dále kandidátka PRO NÁŠ KRAJ–PRO PLZEŇ,KDU-ČSL, jisté mandáty mají také zástupci z SPD a Trikolory a Piráti. Právě pro ně, je ale výsledek voleb velkým zklamáním.

Zklamání u Pirátů

„Ukazuje se, že náš výsledek bude nejlepší výsledek Pirátů v celé ČR, to je asi jediná pozitivní věc, kterou vnímáme," komentoval výsledky pirátský hejtman a lídr pirátské kandidátky Rudolf Špoták. Volební zisk Pirátů v kraji je momentálně kolem 5,9 procent, před čtyři roky to bylo 13,56 procenta. Získat by tam měli tři mandáty.

Došlo k výraznému poklesu. Myslím si, že svou prací, kterou jsme celou dobu v zastupitelstvu dělali, jsme dokázali odvrátit to, co vypadá, že potká velkou část Pirátů v celé republice, že se do zastupitelstva třeba ani nedostanou. Předpokládám že se my se dostaneme," dodal Špoták. Ačkoliv se snažil vést kampaň o regionálních tématech, stejně podle něj převládala celostátní politika. 

„Čekali jsme víc hlasů," říká lídr ODS a TOP09

Lídr společné kandidátky ODS a TOP 09 Jan Šašek připustil v plzeňské restauraci Černá ovce, kde koalice sledovala výsledky voleb, že čekali více hlasů. „Výsledek poněkud zaostal za našimi očekáváními, ale máme druhé místo. Jsem přesvědčen, že se do výsledku promítla témata, která jsme akcentovali a která přebírali potom i konkurenti, ať už to byla otázka bezpečnosti, míry nekvalifikované práce, montoven a překladišť," konstatoval. „Pokud nás vítěz voleb osloví v povolebním vyjednávání, tak jsme na to připraveni a jsme připraveni se podílet na správě Plzeňského kraje a řešení jeho problémů. Samozřejmě budeme respektovat i to, když budeme v opozici. Zatím se nám nikdo z ostatních stran neozval, já jsem nikomu také zatím nevolal. V pondělí máme Regionální radu ODS, kdy budeme hodnotit výsledky voleb a budeme schvalovat i členy vyjednávacího týmu," uvedl Jan Šašek.

Účast v Plzeňském kraji dosáhla na 32,50 procenta. Například v Kožlanech na severním Plzeňsku podle tamní volební komise volilo jen kolem 20 procent voličů, naopak v nejmenší obci kraje, Čilé na Rokycansku s 19 zapsanými voliči, měli 90procentní volební účast. Oproti krajským volbám z roku 2020 se letos volební účast propadla o šest procent.

V Plzeňském kraji kandidovalo v krajských volbách 13 koalic, stran a hnutí, o tři méně než v roce 2020. Volby tehdy vyhrálo ANO, získalo 12 mandátů z 45. Druhá skončila ODS + TOP 09 s 11 mandáty. STAN a Piráti získali po sedmi, SPD a ČSSD (dnes SOCDEM) měly tři mandáty a KSČM dva. Koalici po volbách utvořila ODS + TOP 09, Piráti a STAN. V únoru 2022 se ale Piráti a STAN spojili s ANO, odvolali hejtmanku a radní z ODS + TOP 09 a utvořili novou, dosud vládnoucí koalici. Někteří to tentokrát označili za krajský převrat

Čtete také:

Ohodnoť článek

Foto Zuzana Duzbabova, Richard Beneš

Štítky Volby do Senátu, Parlamentu České republiky, Senát Parlamentu České republiky, hlasovací lístek, volební místnost, Česko, občanský průkaz, krajské volby, cestovní pas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Krajské volby v Plzeňském kraji bez překvapení, suverénně vyhrálo hnutí ANO  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.