Počasí dnes28 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Plzeňský kraj skončil za loňský rok s rekordním přebytkem více než 2,8 miliardy korun

Plzeňský kraj skončil za loňský rok s rekordním přebytkem hospodaření. Podle závěrečného účtu, který budou schvalovat zastupitelé v pondělí, činí 2,831 miliardy korun. Novinářům to řekl radní pro ekonomiku Pavel Strolený (ANO). Podle něj je to dáno vyššími daňovými příjmy kraje díky inflaci, loni nerealizovanými investicemi, které se posunuly na letošek. Zhruba jednu miliardu dostal kraj zpět z dotací na stavby, které předfinacoval, a další peníze na úrocích z naspořených peněz na termínovaných vkladech.

„Saldo příjmů a výdajů, tedy přebytek, činí 2,831 miliardy korun," potvrdil radní pro ekonomiku Pavel Strolený (ANO). Kraj měl podle něj k loňskému 31. prosinci v rezervním fondu 2,488 miliardy Kč. „Disponibilní zůstatek běžných účtů, tedy vlastní prostředky kraje, které nejsou účelově vázané, činil 1,765 miliardy," řekl. Takže kraj má více než 4,25 miliardy korun volných peněz na investice, což podle něj zhruba kryje jeho plánované potřeby financí na letošní rok.

„Peníze z přebytku přešly do rezervního fondu a tvořily také součást rozpočtu na rok 2024, který jsme neměli pokrytý běžnými příjmy. Počítali jsme s tím, že bude vysoký přebytek," podotkl Strolený. O rozdělení peněz z rezervního fondu podle radního rozhodují zastupitelé v roce, kdy se peníze použijí. Kraj má teď v zásobníku projekty za 15 až 16 miliard Kč, letos by mohl ideálně proinvestovat až šest miliard korun.

Kraj neplánuje, že by si letos bral úvěr

Úvěr kraj neplánuje. „Jen loni jsme využili opci a vzali si půl miliardy korun, které jsme 'otočili' na termínovaných účtech. Díky tomu, že jsme měli půjčené peníze za 2,25 procenta a úročili jsme je více než šesti procenty, tak jsme loni vydělali kolem 11 milionů," vypočítal Strolený. Suma by se mohla využít třeba na opravy jedné střední školy. Šlo o dříve schválený úvěr, který nakonec kraj nevyužil na stavbu západního obchvatu Plzně. Půjčka, kterou bude postupně splácet, nebyl vázaný na konkrétní investici.

V závěrečném účtu není zahrnutých zhruba 168 milionů korun, které letos v dubnu získal kraj jako pohledávku po zkrachovalé Sberbank. Peníze zapojí hejtmanství jako rozpočtovou rezervu na stavební investice.

Národní památkový ústav neuspěl s přezkumem projektu na rekonstrukci městských lázní z roku 1932

Národní památkový ústav (NPÚ) neuspěl s přezkumem projektu na rekonstrukci městských lázní v Plzni včetně výstavby nové budovy Západočeské galerie. Jde o stavbu téměř za dvě miliardy korun, kterou připravuje Plzeňský kraj. Krajský úřad Ústeckého...

 S

Kraj se dohodl s bankami, že letos nebude čerpat dvoumiliardový úvěr, který si chtěl vzít na rekonstrukci lázní a výstavbu nové Západočeské galerie v Plzni. Rozhodne o něm podle radního až nová krajská reprezentace.

Plzeňský kraj by měl letos hospodařit s příjmy 9,113 miliardy korun a výdaji přes 11,069 miliardy Kč. Schodek 1,956 miliardy korun, vytvořený podle vedení kraje hlavně na předfinancování evropských projektů, má být krytý přebytky z předchozích let. Schválené příjmy jsou meziročně nižší o 4,83 procenta, výdaje jsou o necelých pět procent vyšší.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zuzana Duzbabova

Štítky hospodaření kraje, rozpočet kraje, Plzeňský kraj, schodek rozpočtu, projekty, úvěr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj skončil za loňský rok s rekordním přebytkem více než 2,8 miliardy korun  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.