Počasí dnes28 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Národní památkový ústav neuspěl s přezkumem projektu na rekonstrukci městských lázní z roku 1932

Národní památkový ústav (NPÚ) neuspěl s přezkumem projektu na rekonstrukci městských lázní v Plzni včetně výstavby nové budovy Západočeské galerie. Jde o stavbu téměř za dvě miliardy korun, kterou připravuje Plzeňský kraj. Krajský úřad Ústeckého kraje, který stanovilo ministerstvo kultury jako odvolací orgán, potvrdil původní rozhodnutí plzeňských památkářů a námitky NPÚ zamítl.

Podle radního Pavla Stroleného (ANO) se už NPÚ nemůže odvolat a může se bránit jen soudně. Památkářům se nelíbil projekt od architektonického studia Evy Heyworthové. „Spor je o tom, jak má zvenku vypadat fasáda a kde mají být velká okna, s jejichž dispozicemi jsme hýbali. Potřebovali jsme dát druhou řadu oken o dva tři metry výš, aby nám to vycházelo na nové dispozice podlah sálů na cvičení a tanec," vysvětluje radní.

Budovu v roce 2007 získala společnost TWB Praha za zhruba 24 milionů korun. Z lázní chtěla udělat hotel. K ničemu ale nedošlo. V objektu donedávna fungovalo pouze paintballové hřiště, jehož nájemné činilo 25 tisíc korun ročně. Plzeňský kraj předloni v říjnu budovu koupil za 120 milionů.  

Kraj už má stavební povolení na plány, které kdysi vypracoval plzeňský architekt Jan Soukup, které ale tehdy nepočítaly s výstavbou galerie a sály. Šlo o to, zda převáží právní nebo architektonický názor, uvedl Strolený.

„V lázních byly dokončeny bourací práce, vyklízí se prostory, pracuje se dál," sdělil. Letošní práce uhradí kraj ze svého, na bourací a vyklízecí práce půjdou nižší desítky milionů korun. Strolený připustil, že kdyby si kraj vzal úvěr, mohl by možná pokračovat rychleji. „Ale finále to zásadně nezbrzdí. Konec veškerých prací bude v roce 2026, možná o rok později," odhaduje.

Zastupitelé kraje v dubnu zrušili záměr vzít si dvoumiliardový úvěr na rekonstrukci lázní a výstavbu galerie. Soutěž na úvěr vyhlásil kraj loni v prosinci a oslovil šest bank, které podaly nabídky. S projektem opozice nesouhlasí a opakovaně upozorňovala, že stavba úplně nové galerie U Znovu, která už měla pozemek v centru Plzně a stavební povolení, by byla reprezentativnější a zřejmě levnější. Současné vedení kraje ji ale odmítlo a koupilo památkově chráněné lázně z roku 1932. Senátor a zastupitel Pavel Karpíšek (ODS) nesouhlasil s tím, že kraj nevyhlásil architektonickou soutěž a zadal projekt napřímo architektce Evě Heyworthové. Na to upozorňovaly v otevřeném dopise i desítky architektů a stavebních inženýrů.

FOTOGALERIE: Zchátralé městské lázně v centru Plzně

Pondělí, 5. prosince 2022, 16:21

FOTOGALERIE: Zchátralé městské lázně v centru Plzně
FOTOGALERIE: Zchátralé městské lázně v centru Plzně

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabova

Štítky městské lázně, NPÚ, Národní památkový ústav, rekonstrukce památky, památkově chráněný objekt, galerie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní památkový ústav neuspěl s přezkumem projektu na rekonstrukci městských lázní z roku 1932  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.