Počasí dnes30 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Co nového může město udělat, aby se lidé v Plzni cítili bezpečně? Odpovídají zastupitelé

Bezpečnost ve městě je v poslední době asi úplně nejvíce diskutované a nejžhavější téma mezi občany Plzně. Nedávno veřejností otřásla vražda, která se stala za bílého dne, kdy muž ubodal svoji partnerku v Křižíkových sadech, kde se v tu dobu pohybovala celá řada osob. Lidem v Plzni chybí pocit bezpečí a požadují zlepšení této situace. V naší Politické koridě jsme se proto zeptali politiků, co nového podle nich může město udělat, proto, aby se lidé v Plzni cítili bezpečně? Překvapivě nejstručnější odpověď o dvou větách přišla od Jiřího Winkelhöfera, který je radním pro bezpečnost.

Otázka: Co nového může město udělat, aby se lidé v Plzni cítili bezpečně?

Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň)

Nejdůležitější je nábor nových strážníků. Úspěšný nábor umožní navýšit počet hlídek v Plzni, což nejvíce ovlivní pocit bezpečí občanů.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

David Procházka (ANO) 

Vnímám rozdíl mezi skutečnou bezpečností a pocitem bezpečí. Pro bezpečnost se v Plzni odvádí obrovský kus práce, za který je potřeba poděkovat každému jednotlivému policistovi, strážníkovi, hasiči i záchranáři. Výsledkem dlouhodobé snahy a práce je například i to, že se na Borskou služebnu Městské policie vrátí plnohodnotné pěší hlídky, což určitě k bezpečnosti na Borech a přilehlých lokalitách přispěje. Pro pocit bezpečí je ale potřeba ještě obrovský kus práce odvést, protože ten je mimo jiné spojen s větší koncentrací uniforem v ulicích, se smysluplným kamerovým systémem a dalšími opatřeními. Jsem proto velmi rád, že se daří nábor jak policistů, tak především strážníků tak, abychom v blízké budoucnosti jako občané vnímali, že pomoc máme vždy na dohled a lumpové naopak žili s neustálým pocitem, že po nich již sahá ruka zákona.     

Daniel Kůs (Piráti) 

Pocit bezpečí a i reálná bezpečnost je základní podmínkou kvality života občanů v každém městě. Je to naše základní priorita a nelehký úkol i v souvislosti s obrovským množstvím lidí, kteří do Plzně v uplynulých letech přišli. Já ve své gesci Smart city intenzivně pracuji nejen na rozšiřování kamerového systému, tak aby byl nápomocen zejména městské policii i Policii ČR. Ale zároveň dbáme velmi silně na ochranu soukromí. Dále jsme instalovali detektory panických výkřiků a výstřelů, které jsou na městskou polici napojené. Úspěšně jsme stabilizovali personální situaci v rámci městské policie, včetně nového vedení.

Martin Dittrich (SPD) 

Vzhledem k tomu, že lidé mají obavy hlavně z nepřizpůsobivých spoluobčanů a cizinců, bych se zaměřil na práci s těmito skupinami lidí, což vlastně již dělá Program prevence kriminality města Plzně 2024 a my již můžeme se zvědavostí očekávat, zda budou výsledky jeho činnosti viditelné i pro běžného občana.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Pavel Šindelář (ODS)

Není potřeba vymýšlet něco nového nebo převratného. Plzeňané se budou cítit v Plzni bezpečněji, když sami na vlastní oči uvidí policisty v ulicích. Evidentně nestačí „pouze“ hlídkování v policejních vozech. Dlouhodobě navrhujeme, aby na problematických místech zejména v centru města, sadovém okruhu, na Americké třídě nebo u hlavní pošty apod. byly hlídky policie ve vymezených časech permanentně. Proto opakovaně navrhujeme, aby se do rozpočtu policie daly další peníze a posílilo se její personální obsazení. Jen více policistů v ulicích přinese větší bezpečnost všech, kteří v Plzni bydlí nebo ji přijeli navštívit.

Světlana Budková (STAN) 

Pocitu bezpečí v občanech je možné docílit pouze tak, že se o to bezpečí město reálně stará. V poslední době je vidět minimálně v centru města více dvoučlenných hlídek městské policie, avšak nábor a viditelnost strážníků musí pokračovat a klíčová je i spolupráce se státní policií třeba v oblasti drogové problematiky. Vedle toho pokračovat v již nastartovaných projektech např. nízkoprahových denních center a podpoře činnosti neziskových organizací, které dokáží pracovat nejen s osobami bez domova, ale především se věnují prevenci. Bez odborné práce těchto lidí by bylo mnohem hůře. Nicméně konkrétně tato tragická událost, kterou uvádíte, by se obecně neměla vztahovat pouze na komunitu lidí bez domova, jelikož šlo o případ partnerského násilí, které se bohužel stávají i za zavřenými dveřmi obydlí.

Odpovědi jsou řazeny podle data doručení do naší redakce. Odpověděli představitelé všech zastupitelských klubů z plzeňského zastupitelstva. Postupujeme podle pravidel v doručování odpovědí v rámci sjednocení podmínek pro všechny redakce Drbny v ČR. Za zastupitelský klub SPOLU, kde jsou vedle ODS, TOP 09 a KDU ČSL se od loňského listopadu odesílá vždy jen jedna odpověď. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky politická korida, bezpečnost ve městě, městská policie, posílení hlídek, co si myslí zastupitelé, co si myslí politici

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co nového může město udělat, aby se lidé v Plzni cítili bezpečně? Odpovídají zastupitelé  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.