Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Co si myslí zastupitelé Plzně o plánovaném prodeji lukrativní městské nemovitost na adrese Pařížská 10?

Bouřlivou přestřelku mezi členy radniční koalice ve vedení Plzně a opozice, vyvolalo na nedávném jednání zastupitelstva projednávání bodu o plánovaném prodeji lukrativní městské nemovitosti na adrese Pařížská 10. Opozice nesouhlasila s tím, aby betonový objekt s garážemi, na kterém lze přistavět čtyři nová patra a vybudovat tam kolem 50 bytů, získal bez veřejné soutěže přímým prodejem současný pronajímatel za pouhých 18,5 milionu korun. Bod byl nakonec z jednání zastupitelstva stažen a nehlasovalo se o něm. V Politické koridě Plzeňské Drbny jsme se proto zeptali na názor ohledně této kauzy zástupců všech stran a politických subjektů v zastupitelstvu Plzně. Opozice kritizovala zejména postoj Pirátů k prodeji objektu. Bohužel názor Pirátů neznáme, protože odpověď na otázku jako jediní nedodali ani po opakované výzvě.

OTÁZKA: Myslíte si, že by mělo město prodat soukromému zájemci lukrativní nemovitost na adrese Pařížská 10? 

Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň)

Pokud město nemá s některou nemovitostí žádný záměr, nabízí se takový majetek prodat a umožnit soukromému sektoru rozvíjet město. Objekt v Pařížské 10 nevnímáme jako lukrativní nemovitost. Pokud se najdou zájemci, kteří budou mít o budovu zájem a budou zde chtít vybudovat něco smysluplného, jsme pro jeho prodej.                                                                                                                                                                                                                                                 

David Šlouf (ODS)

Nemovitost v Pařížské by se prodávat neměla a určitě ne teď, kdy je to pro město jednoznačně nevýhodné. Není vůbec logické prodávat lukrativní nemovitost v širším centru města, když víme, že hodnota nemovitostí v lokalitě by měla v horizontu řádově pěti let rapidně narůst díky výstavbě nové moderní čtvrti, která by měla vzniknout v místě, kde dříve stál ,,Dům Hrůzy u Radbůzy“. Další otázkou, která vyvolává značné pochybnosti, je navrhovaný způsob prodeje. Město Plzeň vždy volilo, zejména pak v případě prodeje budov, formu veřejné dražby, protože ta jako jediná zaručuje prodej dané nemovitosti za nejvyšší možnou cenu a přitom jasně validuje transparentnost celé transakce. Koalice ANO, Pirátů, STAN a PRO Plzeň však nepochopitelně tento zaběhlý systém odmítla dále verifikovat a chtěla objekt ,,na přímo“ prodat jednomu ze zájemců, a to za cenu 18,5 milionu korun. Přitom tržní cena byla znaleckým odhadem stanovena až na 32 milionů. Zarážející na celé kauze je také skutečnost, že právě koaliční strany, držící v zastupitelstvu města Plzně většinové kvórum, zejména Piráti a STAN, v předvolební kampani slibovaly transparentní nakládání s městským majetkem. Ale v momentě, kdy se dostaly k moci, je realita zcela opačná a opět se ukázalo, že slibem nezarmoutíš…

Štěpán Krňoul (KDU-ČSL) 

Objekt na adrese Pařížská 10 lze z pohledu města prodat „na přímo“ jen ve dvou případech. Prvním je eventuální nabídnutí tak vysoké prodejní ceny, že by to byla nabídka, která se neodmítá. Tím druhým případem by byla situace, kdy město nutně potřebuje získat peníze z prodeje, jelikož nemá jinou možnost financování svého projektu, který nesnese odkladu. Ani jedna varianta není na pořadu dne. A pokus stávající koalice prodat tuto lukrativní nemovitost, která je velmi dobře pronajata, za nuzných 18,5 milionu Kč považuji za nehoráznou drzost, porušení pravidla řádného hospodáře a výsměch všem voličům Pirátů a STANu.

Petr Náhlík (STAN)  

Město Plzeň tuto nemovitost (de facto garážový objekt) nabídlo již před cca 10 lety jediné městské firmě zabývající se dopravou (včetně osobních aut – carsharing Karkulka) tj. PMDP. Dle tehdejšího vyjádření vedení firmy byl pro PMDP garážový objekt nevyužitelný. Z toho důvodu je možné objekt jako nepotřebný majetek prodat buď stávajícímu privátnímu nájemci (který má nemovitost v nájmu do roku 2027 a má o koupi zájem), nebo formou městské soutěže. O způsobu prodeje rozhodne zastupitelstvo města Plzně. Finanční prostředky získané z prodeje je možné následně využít pro připravovanou městskou bytovou výstavbu.

Při bouřlivém jednání zastupitelstva došlo k nečekanému obratu v kauze prodeje městského objektu na lukrativním pozemku

Bouřlivá diskuse s překvapivě otevřeným koncem se strhla na jednání plzeňského městského zastupitelstva při projednávání plánovaného prodeje lukrativní městské nemovitosti na adrese Pařížská 10. Opozice nesouhlasila s tím, aby betonový objekt s...

David Procházka (ANO) 

Tak samostatnou otázkou je, na kolik je tato nemovitost lukrativní. V každém případě, co se týká nemovitostí, je jakékoliv rozhodnutí složité, někdy díky vývoji cen je rychlý prodej lepší než pozdější s pronájmem. Samozřejmě je v našem zájmu vybrat takovou variantu, která bude pro město nejvýhodnější. Věřím, že tak učiníme.                                                                                                                                                                                                    

Martin Dittrich (SPD) 

Vzhledem k faktu, že nájemce (Autocentrum Pařížská s.r.o.) provedl investice do oprav, aby mohl objekt uzpůsobit k zamýšlenému podnikání (se souhlasem vlastníka), se nabízí myšlenka, zohlednit tuto investici v nájmu. Pronajímatel, se však nezavázal v nájemní smlouvě s uhrazením těchto nákladů, protože by toto mohlo být bráno jako obcházení právní úpravy zadávání veřejných zakázek. Kromě Autocentra Pařížská s.r.o , která projevila zájem ke koupi nemovitosti jako první, projevila zájem již jen společnost UNNI Development, aniž by uvedla, jaký záměr s nemovitostí má. Postupem času však i zájem této společnosti zřejmě opadl. Pokud bych měl posuzovat, zda by mělo město Plzeň výše uvedenou nemovitost prodat, jednalo by se o to, zda by se jednalo o prodej nájemci, k čemuž bych se přikláněl, nebo třetí osobě.    

Michal Vozobule (TOP 09)

Není k tomu vůbec žádný důvod. Tato nemovitost přináší každý rok městu víc než solidní nájem a navíc lokalita Pařížské ulice bude do budoucna lukrativní adresou. Nevím proto jak tedy chápat pokus současného vedení města v čele s primátorem Zarzyckým prodat tuto nemovitost za směšnou cenu 18,5 milionu Kč, která se rovná de facto devíti ročním nájmům. Navíc je v tomto místě i možnost bytové výstavby. Ještě více zarážející je ale fakt, že došlo k pokusu o přímý prodej bez soutěže současnému nájemci. Nejvíce překvapující je to u Pirátů, kteří si ze soutěží na prodej městského majetku dělali jedno z hlavních témat. Po volbách jejich touha po transparentnosti v radniční koalici evidentně rychle zmizela. Při tom se transparentní soutěže městu v minulosti opakovaně vyplatily.

Odpovědi jsou řazeny podle data doručení do naší redakce. Odpověděli představitelé všech politických stran zastoupených v plzeňském městském zastupitelstvu, kromě Pirátů, kteří ani tentokrát nedodali odpověď ani po opakované výzvě a zřejmě na věc nemají žádný názor, ač jsou členy radniční koalice.   

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto plzen.eu, mapy.cz

Štítky politická korida, co si myslí zastupitelé Plzně, prodej nemovitosti na Pařížské 10, prodej městského majetku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co si myslí zastupitelé Plzně o plánovaném prodeji lukrativní městské nemovitost na adrese Pařížská 10?  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.