Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Při bouřlivém jednání zastupitelstva došlo k nečekanému obratu v kauze prodeje městského objektu na lukrativním pozemku

Bouřlivá diskuse s překvapivě otevřeným koncem se strhla na jednání plzeňského městského zastupitelstva při projednávání plánovaného prodeje lukrativní městské nemovitosti na adrese Pařížská 10. Opozice nesouhlasila s tím, aby betonový objekt s garážemi, na kterém lze přistavět čtyři nová patra a vybudovat tam kolem 50 bytů, získal bez veřejné soutěže přímým prodejem současný pronajímatel za pouhých 18,5 milionu korun. Bod byl nakonec z jednání zastupitelstva stažen a nehlasovalo se o něm.

Důvody, které vedou město k návrhu prodeje objektu v Pařížské ulici, předestřel na jednání zastupitelstva Vlastimil Gola (ANO), radní pro oblast nakládání s majetkem. „Je v pronájmu na 10 let do roku 2027. Loni město inkasovalo na nájemném tři miliony korun. Nájemce, který tam provozuje autocentrum, tam vložil v době nájmu 17 milionů korun. Teď požádal o prodej objektu. Hodlá ho opravit a dál tam provozovat autocentrum. Rekonstrukcí chce snížit provozní náklady. Aby dostal bankovní půjčku a mohl díky ní provést rozsáhlejší rekonstrukci, chce objekt koupit. Kupní cenu stanovil soudní znalec 18,5 milionu korun. Jde o cenu obvyklou v místě a čase,“ konstatoval radní Gola.

„Prodej této budovy se v Plzni řešil v minulosti už několikrát, vždy město došlo k závěru, že se nemá tento objekt prodávat. Teď se ani nevyhlásila městská soutěž na prodej, což by bylo obvyklé. Má to plochu 2200 metrů čtverečních a prodává se to jen za 18,5 milionu,“ řekl zastupitel Petr Suchý (TOP09). „Proč si nepočkat s prodejem až za pět let? Pak se můžeme rozhodnout, zda prodat nebo ne. Teď vychází cena na 9000 Kč za metr. Městské lázně se nedávno prodávaly 17 000 Kč za metr a jsou v naprosto dezolátním stavu na rozdíl od tohoto objektu, který je podle všeho ve velmi dobrém stavu,“ zdůraznil opoziční zastupitel David Šlouf (ODS). „Na ten dům se dají přistavět až čtyři další nová patra. Ta současná prodejní cena není správná. Ať to koupí kdokoliv, může tam přistavět asi 50 bytů. Dát to z ruky za 18,5 milionů není pro město vůbec prozíravé,“ doplnil Šlouf.

Další opoziční zastupitel Michal Vozobule (TOP09) připomněl, že cena nemovitosti se bude v budoucnu výrazně zvyšovat, protože v její těsné blízkosti vyroste projekt nové čtvrti Ameside. „Město může dál inkasovat velmi slušný nájem tři miliony každý další rok. Teď přijdete s přímým prodejem současnému nájemci a bez soutěže,“ uvedl Vozobule.

Na to reagoval radní Gola tím, že pro současného nájemce je prý likvidační platit nájem, aniž by do objektu neinvestoval další prostředky. Jinak prý pohrozil tím, že bude muset budovu opustit vzhledem k vysokým energetickým nárokům. Mimo jiné by chtěl na střeše instalovat solární panely. „Pokud to opustí, město bude pak hledat nového nájemce A bude to problém,“ řekl Gola.

„Jak může nájemce hrozit tím, že odejde, pokud je pod smlouvou na dobu určitou? Ta společnost měla v posledním roce tržby 27 milionů korun. Je to fungující a prosperující společnost, která má významné tržby. Ta si nemůže dovolit ze dne na den odejít, když je vázaná smlouvou na dobu určitou,“ řekl opoziční zastupitel Lukáš Hegner (ODS). „Jsme jako zastupitelé povinni řídit se zásadou péče řádného hospodáře. Přímý prodej nemovitosti na lukrativním městském pozemku bez vyhlášení veřejné soutěže za 18,5 milionu je všechno, jen ne péče řádného hospodáře,“ poznamenal zase Štěpán Krňoul (KDU-ČSL).

Nečekaný obrat během jednání zastupitelstva

V průběhu jednání se ale nečekaně změnila situace. Na základě nově zjištěných skutečností požádal primátor Roman Zarzycký (ANO) o přerušení jednání a poradu koaličních klubů zastupitelů. Po přestávce pak oznámil, že o odkoupení objektu v Pařížské 10 žádá nový subjekt, ve kterém se včera změnil jednatel. „Ta okolnost, pro kterou jsme se aktuálně dohodli byla ta, že se změnil jednatel té společnosti. Do této chvíle jsme komunikovali s někým jiným. Formální správnost žádosti nebyla naplněna ani podle zákona. Pozveme je na jednání, aby řekli jakým způsobem si chtějí koupit nemovitost a za jakou hodnotu,“ řekl primátor. Původně žádal o prodej objektu jednatel společnosti Autocentrum Pařížská Dominik Basl.

„Považuji za správné vyslyšet i další požadavky přihlášených subjektů. Původní žádost byla v rozporu se zákonem, protože žádal člověk, který nebyl jednatelem. My jsme se teď na poradě koaličních klubů dohodli, že ještě proběhne jednání se subjekty, které poslaly žádost. Pokud by to bylo tak, že někdo bude nabízet významně vysoké prostředky proti tomu původnímu žadateli, tak zákon samozřejmě naplníme. Navrhuji proto stažení materiálu,“ prohlásil primátor Zarzycký.

„Souhlasíme se stažením materiálu. Méně souhlasíme s vyjádřením toho důvodu, který k tomu vede. To bychom museli tu nabídku, která vám byla zaslána vidět. Nebudeme podávat žádné protinávrhy. Uvidíme, jak celou záležitost koalice do budoucna vyřeší,“ dodal v reakci na závěr bývalý primátor Pavel Šindelář (ODS).

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto plzen.eu, mapy.cz

Štítky jednání zastupitelstva, prodej nemovitosti, Pařížská 10, garáže, stavba bytů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při bouřlivém jednání zastupitelstva došlo k nečekanému obratu v kauze prodeje městského objektu na lukrativním pozemku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.