Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Plzeňský kraj podepíše smlouvu o koupi zchátralých lázní v Plzni, oprava má vyjít na 1,5 miliardy

Do konce října podepíše Plzeňský kraj smlouvu o koupi zchátralých lázní v centru Plzně. Za 120 milionů Kč získá firmu TWB Praha, která lázně 15 let vlastní. Koupi schválili zastupitelé kraje 16. září, opoziční ODS a TOP 09 ji považuje za netransparentní a rizikovou. Přestavba zchátralé budovy by měla přijít až na 1,5 miliardy Kč. Tolik měla stát stavba nové budovy krajské galerie, kterou kraj ale nezačne stavět kvůli chybějícím financím.

Kraj chce mít v budově bývalých lázní sály a klubovny pro zájmové, sportovní a kulturní aktivity svých organizací, prostory pro propagaci regionu a vzácné sbírky z nevyhovujících depozitářů Západočeské galerie. Před podpisem se dolaďují všechny formality, řekl novinářům hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Do konce roku budou podle něj v pořádku veškeré právní věci.

Investice do přestavby téměř 30 let nevyužívané budovy si vyžádají 1,2 až 1,5 miliardy Kč. Hejtman odhadl, že kraj vyčlení v rozpočtu na příští rok na lázně desítky milionů korun. Přesnou sumu stanoví poté, až bude jasné, kolik bude od ledna platit za energie. Hejtman dnes tyto výdaje odhadl na čtyřnásobné proti letošku. „Zatím to vypadá, že bychom se pustili do studií a technických projektů. Jediné, co můžeme ze stavebních věcí v příštím roce provést, jsou demolice starých objektů ve dvoře lázní, na něž už je demoliční výměr. Když to přeženu, tak bourat se může už zítra," řekl Rudolf Špoták. Demolice chce kraj provést příští rok a současně bude pracovat na projektech.

Krajští zastupitelé schválili koupi městských lázní za 120 milionů korun, strhla se kolem toho bouřlivá debata

Dlouhé hodiny debatovali krajští zastupitelé na svém mimořádném jednání o nákupu stoprocentního podílu italské firmy TWB Praha, která je majitelem zchátralých městských lázní v centru Plzně. Kolem tématu se strhla dramatická diskuse. Záměr budovu...

Projekt revitalizace lázní, zpracovaný plzeňskou architektonickou kanceláří Soukup Opl Švehla, je hotový tři roky. „Už příští rok může začít bourání objektů bývalé kotelny a páry ve dvoře, které se nehradí čtyřpatrovou novostavbou, v níž budou uloženy cenné sbírky Západočeské galerie a bude tam také výstavní síň,“ řekl architekt Jan Soukup. Lázně mají památkově chráněnou fasádu a bazénovou vanu. Podle současných cen odhadl Soukup náklady na jejich obnovu a přestavbu na 1,2 miliardy Kč.

Bez zajímavosti není fakt, že vedení Plzeňského kraje v létě poslalo k ledu letitý krajský projekt stavby nové budovy Západočeské galerie v centru Plzně. Zastupitelé kraje se dozvěděli, že objekt, který měl původně stát kolem 950 milionů, by za současné situace podražil asi na 1,55 miliardy korun. Bez obří dotace od státu, která ovšem není v dohlednu, nebylo tedy možné galerii začít budovat. Kraj byl schopen na stavbu galerie získat od ministerstva kultury jen 170 milionů korun. Otázkou tedy zůstává, odkud chce získat téměř stejně astronomicky vysokou sumu na opravu lázní. 

Náklady pro stavbu budovy galerie už vyšplhaly na 1,5 miliardy. Projekt Plzeňského kraje se vzdaluje realitě

Do oblasti sci-fi se zase o něco více posunul letitý krajský projekt stavby nové budovy Západočeské galerie v centru Plzně. Zastupitelé kraje se teď dozvěděli, že objekt, který měl původně stát kolem 950 milionů, by za současné situace podražil...

Italský investor, který budovu koupil v roce 2007 za 24 milionů korun, tam chtěl mít byty a hotel, ale budovat nic nezačal. Stav lázní se nelíbí mnohým Plzeňanům, jsou podle nich spolu se zdevastovaným "skleněným peklem" Carimex na Rokycanské třídě největšími ostudami krajského města. Radnice se v květnu dohodla s developery, že Carimex příští rok zboří a v roce 2024 začnou na jeho místě stavět byty, kanceláře a obchody.

„Mám takovou představu, že my se jako město Plzeň budeme podílet a to i finančně, na kultivaci lázní. Recipročně za to budu vyžadovat, aby například Plzeňský kraj přistoupil ke stejnému principu u kulturního domu Peklo,“ uvedl v souvislosti s lázněmi při představení priorit nového vedení Plzně Roman Zarzycký (ANO), který by se měl stát primátorem Plzně. Zároveň je zatím i ekonomickým náměstkem hejtmana Plzeňského kraje. Podle jeho slov by na tento post měl rezignovat nejpozději v listopadu, aby se pak mohl plně věnovat práci primátora.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Plzeňský architektonický manuál / Petr Jehlík

Štítky Městské lázně, bývalé lázně, Plzeňský kraj, TWB Praha, mimořádné jednání zastupitestva, lázně, Plzeň, galerie, ODS, TOP 09, Praha, projekt, Jan Soukup, Rudolf Špoták

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj podepíše smlouvu o koupi zchátralých lázní v Plzni, oprava má vyjít na 1,5 miliardy  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.