Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Rokycanech bude koalice Rokycanští patrioti, ANO a Pro naše Rokycany

V Rokycanech se na nové koalici dohodli vítězní Rokycanští patrioti, ANO a uskupení Pro naše Rokycany - Zelení a nezávislí kandidáti. Získají tak v zastupitelstvu s 21 členy většinu 13 hlasů. Patrioti a ANO byli už nyní v dosavadní koalici, jejich další dva partneři Nezávislí a ODS, letos kandidující v koalici Spolu, skončí v opozici. O výsledku večerního jednání informoval novináře lídr Rokycanských patriotů a dosavadní místostarosta Tomáš Rada, který by se měl stát novým starostou čtrnáctitisícových Rokycan.

Funkce místostarosty by měla připadnout lídrovi kandidátky ANO a nezávislých kandidátů Jiřímu Sýkorovi. Dosud měli v Rokycanech dva místostarosty, nově se podle Rady počítá jen s jedním. Rada byl místostarostou dvě volební období. V sedmičlenné radě budou mít Rokycanští patrioti a ANO po třech křeslech, jedno místo připadne Pro naše Rokycany. Lídr Pro naše Rokycany Karel Vodička byl i v dosavadní koalici, před čtyřmi lety byl ale zvolen za Nezávislé a byl i radním města. Ustavující zasedání zastupitelstva by se mělo konat mezi 10. a 17. říjnem, odhaduje Tomáš Rada.

Dosavadní starosta Václav Kočí (Nezávislí) už v sobotu po sečtení výsledků novinářům řekl, že příliš nepočítá s tím, že jeho hnutí bude přizváno ke koaličnímu jednání. „O dost jsme si pohoršili. Přišli jsme o dva zastupitele, myslím si, že ANO hodně zabralo a celostátní kampaň jim pomohla," řekl. Kromě něj by měl v opozici skončit také Jan Šašek (ODS), který byl dvě volební období místostarostou.

Komunální volby v Rokycanech vyhráli Rokycanští patrioti se šesti mandáty, hnutí ANO jich má pět, Spolu a Nezávislí mají po třech mandátech, dva zastupitele má uskupení Pro naše Rokycany se Zelenými a nezávislými kandidáty. Po jednom zastupiteli budou míst Pro Rokycany a KSČM.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Wikimedia Commons / Krabat77

Štítky volby 2022, volby do zastupitelstva, Rokycany, ANO 2011, koalice, Tomáš Rada, ODS, Jiří Sýkora, Karel Vodička, Václav Kočí, Jan Šašek, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Rokycanech bude koalice Rokycanští patrioti, ANO a Pro naše Rokycany  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.