Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Exradní Plzně Dvořák dostal za dotační podvod tříletou podmínku

Podmíněný trest tři roky vězení s tříletou zkušební dobou vyměřil dnes Krajský soud v Plzni bývalému radnímu Plzně Michalovi Dvořákovi a jeho společníkovi, boxeru Radku Semanovi za dotační podvod v souvislosti s čerpáním více než čtyřmilionové dotace EU na rekonstrukci tělocvičny v Plzni - Božkově. Dvořák, bývalý prvoligový hokejista a později radní pro sport a podnikání, v souvislosti s obviněním na funkci na magistrátu v minulém volebním období rezignoval.

Podle soudu se Dvořák i Seman dopustili dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU, Dvořák navíc i úvěrového podvodu. Spolu s nimi byla žalovaná i jejich společnost DS Training center. Soud společnost potrestal tříletým zákazem přijímat dotace. Podle rozsudku mají oba muži a DS Training center zaplatit ministerstvu financí škodu téměř 3,5 milionu korun.

Dvořákovi a Semanovi hrozilo až desetileté vězení. Ani státní zástupce ale takový trest nepožadoval. Rekonstrukce tělocvičny, na níž byla dotace EU získaná, se uskutečnila a modernizované zařízení slouží. Soud konstatoval, že vzhledem k okolnostem případu by bylo uložení nepodmíněných trestů, byť na nejnižší hranici pěti let, trestem nepřiměřeně přísným. Rozsudek není pravomocný, žalobce i obžalovaní si ponechali lhůtu na případné odvolání.

Kauza se týká rekonstrukce tělocvičny v Plzni-Božkově. Dvořák a Seman jako předseda a místopředseda žalovaného spolku uvedli podle soudu v žádosti o dotaci nepravdivé údaje. DS Training dostal z operačního programu ROP Jihozápad na rekonstrukci tělocvičny přes čtyři miliony korun. Objekt patří Tělovýchovné jednotě (TJ) Božkov a DS Training ho od něj získal do dlouhodobého pronájmu za symbolický poplatek. Využívají je mimo jiné pro tréninky boxu. Podle soudu Dvořák a Seman přiložili k žádosti o dotaci dokumenty o pronájmu tělocvičny a okolních pozemků, ačkoliv věděli, že je řádně neprojednaly a neschválily orgány tělovýchovné jednoty.

Podle obžaloby pronájem budovy schválil jen tehdejší předseda TJ. Podle spisu byly údaje v nájemní smlouvě mezi TJ a DS Training Center pozměněné a existovalo několik verzí smluv. Dvořák byl odsouzen i za to, že v žádosti o úvěr na předfinancování předložil v bance jako potvrzení o vlastních vložených penězích falešnou fakturu a příjmový doklad od stavební firmy.

Dvořák i Seman u soudu vinu odmítli, nijak se prý neobohatili a nikoho neokradli. O plánech na rekonstrukci tělocvičny vždy jednali se zástupci a výborem TJ, uvedli. Dvořák u soudu řekl, že do přestavby a vybavení tělocvičny dal z vlastních peněz zhruba milion korun. Problémy s členy TJ, kteří mohou prostory dál využívat, nastaly až po rekonstrukci. TJ vede s Dvořákem a Semanem občanskoprávní spor a chce je z prostor vypovědět.

Autoři | Foto czechfighters.cz

Štítky ČR, EU, soud, sporty, Plzeň, Michal Dvořák, podvod, rekonstrukce, dotace, Evropská unie, Krajský soud v Plzni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Exradní Plzně Dvořák dostal za dotační podvod tříletou podmínku  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.