Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

FOTO: Velkolepou bitvou o Akkon zamávalo počasí i méně bojovníků, diváci si přesto užili akční podívanou

Templářský víkend se rozhodně nepovedl. Těmito slovy komentoval akci samotný pořadatel Michael Štrunc. Šermířům nepřálo počasí, mnozí se omluvili kvůli nemoci a nedorazili ani koně, jejichž převoz zůstal uvězněn v hromadě bahna. Místo téměř 1300 šermířů se jich na louce pod kostelem sv. Jiří na Doubravce představila zhruba desetina. I tak to ale byla akční podívaná, kterou si nenechaly ujít stovky lidí.

Program Templářského víkendu měl pokračovat i v neděli. Bohužel z technických důvodu byli organizátoři nuceni jej zrušit. O vrácení již zakoupených vstupenek si mohou lidé napsat na e-mailovou adresu info@militaristempli.cz

Měla to být největší akce svého druhu v Česku. Bohužel se pokazilo naprosto vše. Těsně před vypuknutím bitvy přišel déšť. Současně se v Plzni konaly i další akce a pořadatelům se chvilku před zahájením začaly omlouvat stovky účastníků. Někteří si to rozmysleli, jiní měli potíže s dopravou, anebo zůstali doma s covidem.

„Sešlo se nám více nepříjemných situací. Tohle byla první akce, která bohužel nevyšla podle našich představ. Přihlásilo se nám 1281 šermířů, ale bohužel přijela zhruba desetina, což je smutné a velmi nás to mrzí. Část odpadla kvůli covidu, další se potýkali s dopravními komplikacemi,“ sdělil zklamaně Michael Štrunc, předseda pořádajícího Spolku scénického šermu Militaris Templi.


Zbroj váží desítky kilo a ani její oblékání není snadný úkol

Lidé se kromě stovek bojovníků těšili také na 65 koní. „Naši kolegové měli dopravit koně z Düsseldorfu. Byla to zvířata, která se účastnila například natáčení filmu Království nebeské nebo seriálu Soumrak templářů. Ti lidi byli 15 kilometrů odtud a volali, že kamiony zapadly v bahně,“ vysvětlil Štrunc.

Přesto to nebyl důvod, aby akci odpískali. Dokonce se i počasí na chvilku umoudřilo a na plochu pod kostelem sv. Jiří se mohli začít šikovat bojovníci. V bitvě o Akkon se střetla armáda Mamlúků se zástupci obránců Akkonu. Na bitevním poli mohli v sobotu diváci spatřit obléhací stroj Trebuchet ovládaný Mamlúky. Ve večerní ukázce dokonce z Trebuchetu létaly ohnivé koule.

Podle Štrunce padlo město Akkon v roce 1291, rytířského řádu templářů se týká období vrcholného středověku. Spolků zaměřeným na templáře je po světě málo. „Mezi šermíři není toto období tak oblíbené, protože je hrozně těžké na vybavení. Plátová zbroj váží tak 16 kilo, ale kompletní templářská zbroj ze železných kroužků včetně hlavy kolem 35 kilo," řekl.

Rytíř Drobek ze spolku Rytíři Gwydyonu

Kromě rekonstrukce bitvy čekal na návštěvníky i další doprovodný program. Zájemci si mohli zblízka prohlédnout vojenské ležení, nakoupit nějaké drobnosti na dobovém tržišti nebo si vyzkoušet střelbu z luku či hod sekerou. Na každém kroku pak mohli potkávat rytíře, dvorní dámy a mnohé další. Bohužel účast veřejnosti nebyla taková, jak stánkaři doufali.

„Já se pohybuji v době kolem roku 900 až 1100. Mám na sobě destičkovou zbroj, což je vlastně předchůdce velkých plátových zbrojí. Vyráběná je ručně. Něco je svépomocí a něco jsme měli ještě od platnéře. Mám k tomu samozřejmě helmu, rukavice a nákrčník. Celkem je to nějakých 40 kilo,“ popsal rytíř, kterému všichni z plzeňského spolku Rytíři Gwydyonu říkají Drobek.


Lukáš Holub si zahrál i v komparzu ve filmu Jan Žižka, očekávaný snímek má premiéru 8. září

„Já mám na sobě klobouk, jenž je z období druhé poloviny 14.století. Pak mám drátěnou kapuci, která váží zhruba 1,5 kilo. Pod tím mám 11kilovou prošívku a k tomu prošívané kalhoty, vysoké boty a rukavice. Přijel jsem sem z Bechyně, máme skupinu v Sezimově Ústí. Nácviky se dělají v rámci skupin. V takovýchto bitvách je důležité, aby mezi nás nepřišel žádný rapl. Úrazy se sem tam stanou, ale když sednete na kolo, tak také můžete spadnout. Takovéto rekonstrukce bitev jsou divadlo pro diváky. Máme daný scénář a dodržujeme bezpečnostní opatření. Zbraně nesmí být ostré. Já mám třeba na kopí přidělanou kuličku,“ popsal Lukáš Holub.

„Příště to napravíme.“

Letošní první ročník Templářského víkendu vůbec nenaplnil plány pořadatelů. Z chyb se ale chtějí poučit a připravit pro návštěvníky v příštím roce jinou atraktivní podívanou.

„Rozhodně to nevzdáváme a více zamakáme na organizační stránce. Chceme tyto akce dělat, chceme je dělat lépe a musíme se učit. Asi se pustíme do něčeho, co bude trochu jinak koncipované s trochu jiným přístupem k lidem. Jak vidno, tak to po té kamarádské stránce nefunguje, byť jsme jako šermíři jedna velká rodina,“ podotkl Štrunc.

Účastníci byli přesto rádi, že se mohli po dlouhé době společně setkat. Akce začala už v pátek a nabídla kromě ukázek šermířského řemesla i koncert Daniela Hůlky nebo kapely Cocotte Minute. Templářský víkend plánovali pořadatelé dva roky s tím, že se akce měla uskutečnit už loni nedaleko Stříbra. Kvůli opatřením spojených s koronavirovou pandemií byli donuceni událost zrušit.

FOTOGALERIE: Templářský víkend 2022

Sobota, 27. srpna 2022, 18:04

FOTOGALERIE: Templářský víkend 2022
FOTOGALERIE: Templářský víkend 2022

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky středověká bitva, historický šerm, Templářský víkend, bitva o Akkon, Militaris Templi, šermíř, Akko, rytíř, Doubravka, Česko, Daniel Hůlka, vrcholný středověk, Plzeň, Düsseldorf

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Velkolepou bitvou o Akkon zamávalo počasí i méně bojovníků, diváci si přesto užili akční podívanou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.