Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Plzeňský kraj podpoří 830 tisíci natáčení tří českých filmů

Plzeňský kraj podpoří 830 tisíc korunami natáčení a výrobu tří českých filmů. Shodně po 400 tisíc korun dá na dětský a rodinný snímek Mazel a tajemství lesa režiséra Petra Oukropce a na film Prvok, Šampón, Tečka a Karel, který podle své knihy režíruje Patrik Hartl. Filmy podpoří propagaci regionu a mohly by nalákat turisty. ČTK to řekl krajský radní Vladislav Vilímec (ODS).

V kraji funguje už dva roky filmová kancelář, která pomáhá hledat filmařům zajímavé lokace, pořádá pro ně výjezdy a dává kraji doporučení, které snímky by měl podpořit.

Podle Vilímce je správné, že kraj tyto peníze vydává, v rozpočtu na to má dva miliony korun. Nejvíce dosud dal jeden milion na Nabarvené ptáče Václava Marhoula, což se podle Vilímce v prezentacích filmu kraji vrátilo. "Děláme to hlavně proto, abychom pomohli navazujícím službám v lokalitě," řekl. Kraj chce také přitáhnout další filmaře. Podle Vilímce nedávají peníze na filmy všechny kraje.

Mazel a tajemství lesa je dobrodružný příběh desetiletého městského kluka Martina, který se odehrává na letním táboře. "Cílem snímku je navázat na tradici dětských a rodinných filmů," uvedl Vilímec. Natáčet se bude 15 dnů v atraktivních lokacích na Klatovsku, a to na Bolfánku v Chudenicích a v okolí Tupadelských skal poblíž Klatov, a dále na severu Plzeňska v údolí Úterského potoka.

Prvok, Šampón, Tečka a Karel vypráví příběh čtyř kamarádů, kteří se 20 let po maturitě ptají, jestli žijí tak, jak to chtěli v osmnácti. Přiznají si, že na sebe nemohou být pyšní, a pokusí se s tím něco udělat. "Bude se točit také u Rokycan a v Plzni, kde budou využity interiéry restaurací a barů a exteriéry ulic," řekl radní. V hlavních rolích se představí David Švehlík, Hynek Čermák, Martin Pechlát a Martin Hofmann.

Zbylých 30 tisíc korun dostane spolek Chrástecká muzika na výrobu filmu Naše zvony pěkně znějí. Vychází z pásma hlavně západočeských písní a málo známých skladeb z oblasti Stříbra. Byl natočen v okolí Konstantinových lázní. Lidová muzika z Chrástu je mladý folklorní soubor s novým přístupem k hudbě a lidové tradici, řekl radní.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, film, správa, Plzeňský, Plzeňský kraj, Vladislav Vilímec, česká kinematografie, Prvok, Šampón, Tečka a Karel, Patrik Hartl, Petr Oukropec, ODS, Václav Marhoul, David Švehlík, Hynek Čermák, Martin Pechlát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj podpoří 830 tisíci natáčení tří českých filmů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.