Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

TIPY NA VÍKEND: Plzeňské dvorky, narozeniny zoologické zahrady nebo den s IZS

Víkend je konečně tady a s ním i řada akcí. Milovníci historie a architektury určitě nepohrdnou tradiční akcí Plzeňské dvorky. Rodiny s dětmi zase mohou vyrazit do zoologické zahrady, která letos slaví neuvěřitelné 95. výročí. Pokud chcete nahlédnout pod pokličku práce záchranářů, hasičů či policistů, pak vyrazte na Den s IZS, který se koná tuto neděli ve Zbůchu.

Plzeňské dvorky

Už v sobotu mohou zájemci vyrazit na oblíbenou akci Plzeňské dvorky. Letos k tradičním trasám nově připadá i Petrohrad. Celkem budou moci lidé obdivovat 21 dvorků. Projít si je mohou sami či v rámci komentovaných prohlídkových okruhů. Již počtvrté se do akce zapojil i Národní památkový ústav, který lidem zpřístupní své sídlo v domu U Zlatého slunce v Prešovské ul. č. 7. Dvorek bude zájemcům volně přístupný od 10 do 18 hodin. Mimo dvorku budou mít návštěvníci možnost nahlédnout i historické sklepení domu, a to formou komentované prohlídky. Z důvodu kapacitního omezení je nutné předem si rezervovat vstupenku. Podrobné informace k celé akci jsou k dispozici ZDE.

Narozeniny plzeňské zoo

Zoologická a botanická zahrada města Plzně slaví letos 95 let od svého založení. Hlavní část oslav se bude konat v lochotínském amfiteátru v sobotu 11. září. Celodenní program startuje v 10 hodin. Děti si budou moci zatancovat s populární Culinkou, připravený bude také bubenický workshop Yami nebo vystoupení bluesmanna Jakuba Kořínka s kapelou. Akci bude doprovázet celodenní soutěžní stezka po zoo, výstava historických plakátů, křest knihy nebo například vodní bar či retrostánek. Podrobnější informace naleznete na webových stránkách zoologické zahrady. Oslavy zakončí koncert plzeňské kapely Strašlivá podívaná.

Den z IZS ve Zbůchu

U příležitosti Světového dne první pomoci pořádá v neděli spolek imPerfect první ročník Dne s integrovaným záchranným systémem ve Zbůchu. Pro návštěvníky je připraven od 14 do 17 hodin na louce za hasičskou zbrojnicí bohatý program. Sbor dobrovolných hasičů Zbůch mimo jiné předvede svoji techniku, hasičská vozidla nebo také, jak může vypadat hasičský zásah. Zástupci Fakulty zdravotnických studií ZČU v Plzni provedou zájemce problematikou první pomoci. Akce se účastní také organizace BESIP, která bude mít připravené soutěže pro děti, které je seznámí s bezpečností silničního provozu. Svůj stánek otevřou i zástupci Aliance žen s rakovinou prsu, kteří ženám vysvětlí, jak provádět samovyšetření.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Národní památkový ústav, ÚOP v Plzni

Štítky tipy na víkend, Plzeň, Plzeňské dvorky, IZS, Zbůch, zoo, zoologická zahrada, narozeniny, integrovaný záchranný systém, architektura, Národní památkový ústav, Petrohrad, sbor dobrovolných hasičů, BESIP, Strašlivá Podívaná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIPY NA VÍKEND: Plzeňské dvorky, narozeniny zoologické zahrady nebo den s IZS  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.