Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

TIPY NA VÍKEND: Koncerty, dobré jídlo i přehlídka historických letounů

Víkend je tady a tentokrát nabízí program pro milovníky hudby, dobrého jídla i techniky. V rámci festivalu Industry Open mohou zájemci vyrazit na letiště v Líních, kde budou moci obdivovat řadu historických letounů, chybět nebude ani ikonický Hawker Hurricane. Na své si přijdou také gurmáni, kteří jistě rádi využijí akci na zámku Zelená Hora, kde bude soutěž o nejlepší guláš.

Historické letouny pěkně pohromadě

Muzeum Hangár 3 na letišti v líních se letos poprvé otevře veřejnosti. Fandové aviatiky mohou na letiště přijíždět v sobotu od 11:00 do 16:30 hodin. Hlavním bodem programu bude plzeňská veřejná premiéra válečného letounu brázdícího od letošního roku české nebe a tažného koně slavné Bitvy o Británii, letounu Hawker Hurricane. Ten do Líní přiletí z leteckého Muzea Točná, kde je ozdobou místní letecké sbírky.

Návštěvníci se mohou těšit i na upravené 3D expozice věnované plzeňskému a československému letectví, událostem letecké války na Plzeňsku v letech 1943 - 1945 a letcům z Plzeňska bojujícím v řadách britské RAF. Akce probíhá v rámci festivalu Industry Open. Kromě letadel mohou lidé tento víkend obdivovat i mistry skláře v Anníně během komentovaných prohlídek a na své si přijdou i milovníci železnice. Více jsme psali ZDE.

Divokej Bill v Holýšově, ILL Fish v Plzni

Přímo v areálu Pekelného ostrova se v sobotu uskuteční jeden z koncertů Pekelnýho léta. Divákům se představí všem dobře známá kapela Divokej Bill, které tam v rámci svého turné zahraje své největší hity. Areál se návštěvníkům otevře od 15:00. Vstupenky lze koupit v předprodeji ZDE. Kvůli mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví bude kapacita omezená, proto určitě sleduje veškeré novinky také na webových stránkách pořadatele.

Hudební zážitek slibuje také festival DEPOvLETU, kde organizátoři na každou letní sobotu přichystali nějaký ten koncert. Tentokrát tam vystoupí uskupení ILL Fish. Dynamičtí rockeři působí na plzeňské hudební scéně od začátku milénia. Vystupují v klubech i na festivalech za hranicemi republiky. Koncert začíná ve 20:00 a vstup je i tentokrát zdarma.

Náplavka v létě ožije tančírnou, poezií i každodenními koncerty

Festival Náplavka k světu nabídne každodenní koncerty, tančírny, poezii, jógu, filmy, tematické přednášky a workshopy nového cirkusu. Všechny akce budou zdarma. Festival se po loňské etapě U Ježíška v městské části Slovany opět vrátil do centra....

Kam za dobrým jídlem?

Teď by měli dávat pozor všichni jedlíci a gurmáni. Street food festivalem ožije v sobotu od 10 hodin hrad Švihov. Zájemci budou moci ochutnat burgery, hot dogy a na své si přijdou také milovníci sladkého. Chybět nebude ani dobré píti, pivo z malých pivovarů a doprovodný hudební program.

Dáváte raději přednost české klasice? Tak to nemůžete vynechat Guláš fest na zámku Zelená Hora, kde se o cenu o nejlepší guláš utká 10 soutěžích. Na akci se také představí Jiří Kájínek, který tam bude mít besedu a autogramiádu. Gulášové klání v domovině Černých baronů začíná v sobotu od 10 hodin.

Prohlídka židovskou Plzní

Chcete si udělat příjemnou procházku a oživit si znalosti z historie Plzně? Tak to se můžete v neděli vydat na prohlídku židovskou Plzní. Zájemci navštíví restaurovanou Starou synagogu s přilehlým památníkem obětí holokaustu, kde se seznání s osudy plzeňské židovské obce a některými židovskými zvyky a tradicemi. Účastníci nahlédnou také do jednoho ze slavných Loosových interiérů, a to do pozůstatku bytu dětského lékaře Josefa Vogla. Vstupenky na prohlídky je možné zakoupit osobně v Turistickém informačním centru či online na Plzeňské vstupence. Sraz účastníků je vždy před infocentrem vedle radnice na náměstí Republiky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky Tipy na výlet, Švihov, Líně, letiště, Industry Open, Plzeň, Depo 2015, Holýšov, festival, jídlo, vstupenka, Hawker Hurricane, bitva o Británii, holokaust, Plzeňský kraj, Jiří Kajínek, Josef Vogl, Pekelný ostrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIPY NA VÍKEND: Koncerty, dobré jídlo i přehlídka historických letounů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.