Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Když létají jiskry, které jsou vidět a cítit i z hlediště

PR článek

Přinášíme vám elektrizující rozhovor s Johnem Tregellasem, podnikatelem, jehož firma působí v odvětví nejvíce zasaženým koronavirovou pandemií. Jak se mu podařilo se s touto situací vyrovnat? Jaké pozitivní zkušenosti si z ní odnáší? A jakou roli v tom hrálo ocenění Český Goodwill, které loni získal?

John Tregellas
Narodil se ve Velké Británii. Kvůli svým moravským předkům studoval češtinu. V listopadu 1990 se přestěhoval do Prahy, která mu učarovala. V roce 1994 založil firmu, která se zaměřuje na přípravu a realizaci koncertních turné v oblasti střední Evropy. Agentura The Prague Concert Co.  si vybudovala svou reputaci na základě spolupráce s předními studentskými symfonickými orchestry z celého světa. V roce 2020 společnost patřila mezi subjekty nejvíce zasažené restrikcemi proti šíření pandemie covid-19. Přesto se jí podařilo přizpůsobit se novým podmínkám a v tomto období zaznamenala i řadu pozitivních okamžiků, mezi které patřil i zisk ocenění Český Goodwill.

Vy jste byl, Johne, na ocenění Český Goodwill nominován loni. Vzpomenete si, jaké byly Vaše pocity, když jste se o nominaci dozvěděl?
Loňský rok byl v tolika ohledech zvláštní a náročný.  To, že mě nominoval kolega Radim Král na ocenění Český Goodwill, jsem bral jako znamení, že i v té nejtěžší chvíli naší firemní historie kráčíme správnou cestou, a to mě obrovsky vzedmulo.

A jak vzpomínáte na galavečer Český Goodwill, na němž jste získal Zvláštní cenu poroty?
To byl vskutku magický večer. I kdybych nic nevyhrál, samotná skutečnost, že se pořadatelům podařilo v podmínkách přísných protiepidemických opatření zorganizovat vtipnou, zábavnou a zároveň důstojnou předávací ceremonii ve strahovském autokině, byla asi pro všechny zúčastněné velkou vzpruhou. V té době jsme všichni potřebovali dávku naděje a dobré nálady.

Zmíněný kolega Radim Král si řekl, že pokud v autokině, tak rozhodně stylově, a domluvil spolupráci s Liborem Vykusou, zakladatelem značky Škodovky s příběhem a majitelem klasické Škodovky 1000 MB. Cestu z našeho vinohradského sídla na Strahov jsme tak absolvovali za zvědavých a obdivných pohledů kolemjdoucích.

Hlavní cena poroty se vyhlásila jako úplně poslední, v okamžiku, kdy už jsme se smířili s tím, že jsme nic nevyhráli. V malém prostoru naší Škody MB vypuklo obrovské nadšení. Po roce zklamání, těžkých výzev a neustálé nejistoty to byl skutečně krásný pocit.  

Od roku 1994 žijete a podnikáte v Praze. Vaše společnost zařizuje koncertní turné pro zahraniční soubory. Co Vás do Prahy a k této činnosti přivedlo?
V rodné Anglii jsem měl češtinu jako koníček při studiích kvůli svým moravským předkům.  V listopadu 1990 jsem se přestěhoval do Prahy, abych zažil zblízka obrovské společenské změny, které se tu děly.  Byla to doba, kdy mnoho západních hudebníků toužilo zahrát si poprvé v českých hudebních síních. Já, jako hudebník-amatér a sborový zpěvák, jsem tu viděl určitou příležitost, jak se stát můstkem mezi hudebními světy zde a onde.

Po tzv. Brexitu jste se rozhodl požádat o české občanství. Co Vás vedlo k tomuto rozhodnutí?
Rozhodnutí požádat o české občanství padlo víceméně okamžitě po vyhlášení výsledků referenda o tzv. Brexitu.  Mísily se v něm citové a praktické ohledy. Britský stát tím, že nedovolil všem svým občanům žijícím mimo Británii účast na hlasování, ztratil pro mě důvěryhodnost. Přitom rozhodnutí o vystoupení z EU mělo právě na milióny britských občanů žijících ve státech EU úplně klíčový dopad.

Zároveň jsem chtěl dát najevo svůj vztah k novému domovu, ve kterém spokojeně žiji a pracuji již přes 30 let, který přes veškeré mouchy a nedostatky miluji, jehož krásu stále objevuji a obdivuji, a který mi dal příležitost realizovat svůj životní projekt, kvůli kterému jsme se tady sešli.

Každoročním vrcholem vaší práce je koncertní cyklus Musica Orbis. Můžete nám o něm prozradit více?
V rámci cyklu Musica Orbis představujeme pražskému publiku vybraná hudební tělesa z celého světa v nejkrásnějších sálech hlavního města, jako je Smetanova síň Obecního domu nebo Dvořákova síň Rudolfina. Za 7 let pořádání cyklu jsme představili hudební ansámbly z USA, Velké Británie, Číny, Singapuru, Norska, Austrálie, Turecka, Japonska... Jedná se převážně o mladé hudebníky, jejichž elán a energie mají schopnost nadchnout a inspirovat posluchače.  Často se tito hudebníci totiž setkávají s velkými díly světového repertoáru úplně poprvé, a pak létají jiskry, které jsou vidět a cítit i z hlediště.

Loňský rok poznamenaný proticovidovými opatřeními do činnosti Vaší firmy výrazně zasáhl. Jak jste se s tím vypořádali?
66 naplánovaných koncertních turné se zhruba 200 koncertních vystoupení ve všech zemích střední Evropy jsme museli víceméně ze dne na den zrušit, včetně ubytovacích, stravovacích a dopravních služeb. Trvalo několik měsíců, než jsme se všemi partnery mohli uzavřít jednání o spravedlivém vyrovnání po takto nečekaném zásahu do naší i jejich činnosti. 

Pak jsme se pustili do takových aktivit, které se v nových podmínkách ještě daly realizovat: pořádali jsme řadu webinářů pro dirigenty a sbormistry, představili nadějné mladé české hudebníky v online koncertním cyklu Musica Orbis Bohemia, a začali připravovat virtuální verzi našeho mezinárodního festivalu Musica Orbis Prague Festival. 

Vedle toho jsme využili náhlý "přebytek" pracovního času k tomu, abychom nabídli pomocnou ruku partnerským neziskovým organizacím a sociálním zařízením formou pracovních brigád.  Věřím, že podobné aktivity nám pomohly najít smysl v jinak dost "nesmyslném" roce a výrazně posílily pocit vzájemnosti a soudržnosti v našem agenturním týmu.

Třeba tím, že si Vaši kolegové udělali kurz první pomoci a chodili pomáhat do přední linie. Co jste cítil, když jste se o této jejich dobrovolné aktivitě dozvěděl?
Pokud bych měl vyzdvihnout pozitiva tohoto jinak velmi problematického období, tak je to určitě plné uvědomění si hodnoty skvělého lidského a pracovního týmu, který je základem našeho úspěchu. Přes polovinu našich zaměstnanců chodilo dobrovolně vypomáhat nejen do domovů důchodců a podobných zařízení, ale přímo do covidových oddělení nemocnic v době, kdy byl zdravotnického personálu zoufalý nedostatek a každá ruka byla potřeba. Jsem na své kolegyně a kolegy obrovsky hrdý a nikdy jim to nezapomenu.

Mottem Vaší firmy je: „Hudba nezná hranic.“ Co plánujete dál? Na co se milovníci hudby mohou v nejbližších měsících těšit?
Nejbližší hudební podívanou, která sice ještě proběhne ve virtuálním prostoru, ale díky tomu s mezinárodní účastí, je Musica Orbis Prague Festival. Mezi 25 sbory z celého světa najdeme i 5 českých zástupců. Všechny soutěžní nahrávky hýří kreativitou, o čemž se můžete sami přesvědčit na YouTube kanále Musica Orbis. Tento podzim se také uskuteční národní verze Musica Orbis Festivalu – Gloria, určená především pro české a středoevropské sbory, a na léto příští plánujeme již tradiční mezinárodní Musica Orbis Prague Festival v prezenční podobě.

Zároveň se připravujeme intenzivně na červenec 2022, kdy se dechové symfonické orchestry z celého světa sdružené v asociaci WASBE sjedou do Prahy a na celý týden od 19. do 23. července obsadí ostrov Žofín a tamější Velký sál paláce Žofín, aby představili Pražanům ale i návštěvníkům přespolním a zahraničním to nejlepší ze symfonické dechové hudby, do které mimořádným způsobem přispěli i čeští skladatelé jako Julius Fučík, Václav Nelhýbel a Karel Husa. Pro bližší informace sledujte prosím www.wasbe2022.com.

Doufáme, že budeme moci v příštím roce realizovat i část turné, která se původně měla konat v roce 2019. Zájemci o naše koncerty mohou sledovat naše plány na adrese www.koncertniklub.cz, kde se také mohou přihlásit k bezplatnému členství v našem Koncertním klubu.

John Tregellas je zosobněním příkladu, že hudba ani Český Goodwill nezná hranic. Pokud ve vašem okolí znáte podnikatele s podobným příběhem, kterému chcete veřejně vyjádřit vaše uznání, nominujte jej na ocenění Český Goodwill. 9. ročník firmových oscarů právě přijímá nominace. Nominovat můžete jednoduše online: https://www.cesky-goodwill.cz/nominacni-formular do 30. června.

Ohodnoť článek

Štítky ocenění, Praha, turné, Velká Británie, hlediště, Evropská unie, brexit, střední Evropa, ŠKODA AUTO a.s., The Prague Concert Co., Julius Fučík, Karel Husa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Když létají jiskry, které jsou vidět a cítit i z hlediště  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.