Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Plzeňský fotograf Vilém Heckel zahynul v Peru před 51 lety, teď tam vystavují jeho snímky

Celoživotní tvorbu plzeňského rodáka, fotografa a horolezce představuje výstava v hlavním městě Peru Limě. Zde měl snímky před 51 lety Heckel vystavovat, bohužel lokalitu zasáhlo silné zemětřesení a fotograf s celou výpravou československých horolezců tragicky zahynul pod horou Huascarán. Výstavu připravilo Západočeské muzeum (ZČM) už v roce 2018 ke stému výročí Geckelova narození, poté snímky procestovaly Česko a Slovenko.

Výstava v muzeu Inca Garcilaso v hlavním městě Peru Limě má za sebou už slavnostní zahájení. Jedná se o ukázku fotografovy celoživotní tvorby, kterou připravilo plzeňské muzeum z Heckelova archivu pod vedením kurátorů Markéty Formanové, Martina Fojtka a dcery Heleny Heckelové.

Po více než pěti dekádách se vrací fotograf symbolicky zpět do Limy, kde měly být původně vystaveny v roce 1970. V důsledku mohutného zemětřesení v peruánských Andách zasypala lavina českou horolezeckou expedici, včetně jejího nejstaršího člena, kterým byl právě Viléma Heckela. Všichni členové patnáctičlenné výpravy zemřeli 31. května 1970 v základním táboře pod nejvyšší peruánskou horou Huascarán a Heckelova plánovaná výstava v Limě se tedy nikdy neuskutečnila.

„Původně jsme si chtěli touto výstavou připomenout tragickou událost před 50 lety a vzdát hold zemřelým horolezcům, ale pandemie nám v tom vloni zabránila. O to více jsme rádi, že v letošním roce se nám podaří důstojně si připomenout život i dílo významného českého fotografa, představit jeho tvorbu peruánské veřejnosti a zviditelnit Českou republiku v Peru,“ říká český velvyslanec v Peru Michal Sedláček

Peru v tomto roce také ožívá oslavami 200 let nezávislosti. Když kurátoři před třemi lety na výstavě pracovali, ani nedoufali, že by se mohli fotografie dostat až do dalekého Peru.

„Považovala jsem to za víceméně nedostupný cíl. O to více jsem vděčná velvyslanci ČR, že výstavu v Limě zorganizoval a nezalekl se ani mnoha komplikací. Jsem moc ráda, že se po mnoha letech naplnil plán Viléma Heckela vystavit své fotografie v Limě, a že tím bude smutný příběh horolezců v Peru pomyslně uzavřen,“ uvedla kurátorka Markéta Formanová.

Výstava bude v centru Limy v muzeu Inca Garcilaso, které se nachází hned naproti peruánskému Ministerstvu zahraničí, ke zhlédnutí do 20. června 2021.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Západočeské muzeum v Plzni

Štítky kultura, výstava, Vilém Heckel, Peru, Plzeň, fotograf, Lima, muzeum, horolezec, Česko, Huascarán, Inca Garcilaso de la Vega, Michal Sedláček, Allan Wagner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský fotograf Vilém Heckel zahynul v Peru před 51 lety, teď tam vystavují jeho snímky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.