Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Divadlo vůbec poprvé představí divákům komedii Španělská muška

Situace kolem uvedení rozverné komedie rozhodně mnoho úsměvů nepřinesla. Hra měla už několik termínů a všechny zhatila koronavirová pandemie. Do plánování také promluvil i rodinný život herců, kdy se například kvůli těhotenství musela hledat náhrada. Herci však nadále zkoušeli před prázdným sálem a doufají, že by Španělská muška mohla pobavit diváky už v červnu.

Divadlo J. K. Tyla v Plzni připravuje pod režijní taktovkou Natálie Deákové komedii německých autorů Franze Arnolda a Ernsta Bacha Španělská muška. Hra plná záměn, nedorozumění a omylů se měla divákům představit již v červnu minulého roku, kvůli koronavirové krizi byla přeložena na říjen 2020, kdy se její premiéra opět nemohla uskutečnit. Nyní mají nové datum slavnostní premiéry, a to září 2021. Pokud to však bude možné, mohli by diváci hru spatřit již v červnu během svého prvního uvedení. Komplikace ale nepřinášela čistě jen pandemie.

 „Španělská muška měla bavit diváky už téměř rok. Místo toho jsme ji s přestávkami rok zkoušeli. Nemůže za to ale jen covid, ale i zlomená noha jednoho z hlavních představitelů, těhotenství či hledání obživy jedné z hostujících hereček daleko za oceánem, jejíž roli bylo nutné přeobsadit. Přes všechny komplikace se ale nemůžeme dočkat, až tuto brilantně napsanou komedii poprvé ukážeme plzeňským divákům,“ vysvětluje šéfka činohry Apolena Veldová.

A o čem pojednává děj samotné hry? Vše se točí kolem majitele továrny, který svůj podnik nade vše miluje. Život mu ale komplikují zapomenuté aférky s tanečnicí i nemanželské dítě.

„Diváci se mohou těšit na výjimečně napsanou komedii, plnou zběsilého tempa. V titulní roli s výborným Michalem Štěrbou, který mě osobně překvapil obrovskou mírou komediálního talentu,“ říká dramaturgyně Johana Němcová

Svůj komediální talent předvedou také Zuzana Ščerbová, Jaroslav Matějka, Apolena Veldová, Monika Švábová, Matyáš Darnady, Zdeněk Hruška, Miroslav Krejsa a další.

Po neveselém a těžkém roce, je to titul, který divákům odlehčí od starostí, zvedne náladu. Z inscenace čiší upřímná radost z divadla, která, si myslím, pohltí i diváka,“ dodává Johana Němcová.

Světová premiéra Španělské mušky se odehrála v roce 1913 a dočkala se nejen bezpočtu repríz, ale také řady filmových i televizních zpracování.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DJKT / Irena Štěrbová

Štítky divadlo, DJKT, kultura, Plzeň, Španělská muška, komedie, premiéra, herec, Ernst Bach, Franz Arnold, Apolena Veldová, koronavirová krize, Divadlo Josefa Kajetána Tyla, Zdeněk Hruška, Jaroslav Matějka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo vůbec poprvé představí divákům komedii Španělská muška  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.