Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Divadlo J. K. Tyla láká fanoušky na online předpremiéru Postřižin

Do divadel sice ještě nějakou dobu nebudeme smět, naštěstí pro diváky přichází řada z nich s online přenosem či hrou ze záznamu. Divadlo J. K. Tyla v Plzni nyní fanouškům naservíruje předpremiéru Postřižin. Inscenaci si mohou diváci vychutnat už dnes večer.

Do nového roku vstupuje soubor činohry plzeňského divadla s přípravou divadelní adaptace Hrabalových Postřižin. Výsledky jejich práce mohou nyní zhodnotit i fanoušci divadla, a to prostřednictvím záznamu této hry.

Záznam představení vznikl v rámci projektu První řada u Vás doma, ve kterém Divadlo J. K. Tyla zpřístupní divákům nejen nově nastudované inscenace, ale i oblíbené stálice repertoáru. Vstupenky od 150 korun jsou v prodeji na portále GoOut, který divákům doručí nejpozději 24 hodin před začátkem představení odkaz, přes nějž diváci mohou zhlédnout předpremiéru Postřižin,“ přibližuje mluvčí DJKT Martina Drbušková.

Dnešní představení začíná v sedm hodin večer a až do této doby bude také možné zakoupit vstupenky.

Kdo by neznal Postřižiny

Bohumil Hrabal patří jednoznačně mezi nejvýznamnější tuzemské i světové autory literatury. Na svém kontě má desítky románů i povídek. V Postřižinách se Hrabal vrací do doby a míst svého dětství spojeného s nymburským pivovarem a ke svým nejbližším, k mamince Maryšce, otčímu Francinovi a jeho bratru Pepinovi, který „přijel na čtrnáct dní a zůstal až do smrti“.

V neposlední řadě slávu tohoto díla umocnilo i filmové zpracování režiséra Jiřího Menzela z roku 1980.

„Při plánování Postřižin jsme netušili, že 5. září 2020 zemře filmový režisér a herec Jiří Menzel. Rádi bychom i jemu vzdali poctu, třebaže se divadelní adaptace bude od filmu v lecčems lišit,“ uvádí šéfka činohry Apolena Veldová.

„V divadle pracujeme hlavně se slovem, a nikoliv s filmovým obrazem. Všechny slavné scény zůstaly zachovány, dáme ale více vyniknout Hrabalově skvostné próze. Doufáme, že naše inscenace bude vděčnou vzpomínkou na oba muže, kteří se nezapomenutelným způsobem zapsali do našich literárních a filmových dějin,“ doplnila dramaturgyně Klára Špičková.

Postřižiny jsou po Ostře sledovaných vlacích a Obsluhoval jsem anglického krále už třetím setkáním plzeňského činoherního souboru s Hrabalovým dílem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto DJKT / Irena Štěrbová

Štítky divadlo, DJKT, kultura, Plzeň, Postřižiny, online záznam, Bohumil Hrabal, Divadlo Josefa Kajetána Tyla, představení, Jiří Menzel, Apolena Veldová, vstupenka, Obsluhoval jsem anglického krále

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo J. K. Tyla láká fanoušky na online předpremiéru Postřižin  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.