Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Výstavy se zahraničními zápůjčkami nejsou podle vlády problém. Ostatní ale musí zavřít

Unikátní zahraniční zápůjčky, jako jsou například Sluneční králové v Národním muzeu nebo Rembrandt: Portrét člověka v pražské Národní galerii, budou moci zájemci navštívit i poté, co se v pátek z rozhodnutí vlády znovu uzavřou muzea a galerie. Včetně těch, kde jsou schopni návštěvníky regulovat a fronty je netrápí. Další absurdní rozhodnutí? ptají se lidé.

„Obrátil jsem se na hlavní hygieničku J. Rážovou s tím, že rozhodnutí vlády zavřít muzea a galerie ohrožuje i mezinárodně mimořádně cenné expozice, které vznikaly s obrovskými finančními náklady a jsou v naší zemi v dohledné době neopakovatelné. S hlavní hygieničkou jsme se domluvili alespoň na možnosti výjimky pro takové akce, které jsou spojeny s unikátními zahraničními,“ uvedl na svém facebooku ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

O MEZINÁRODNĚ CENNÉ EXPOZICE NÁVŠTĚVNÍCI NEPŘÍJDOU❗️ ???? Na včerejší vládě jsem prosazoval, aby muzea a galerie zůstaly...

Zveřejnil(a) Lubomír Zaorálek dne Úterý 15. prosince 2020

Tento příspěvek vzbudil bouřlivé reakce napříč veřejností i provozovateli muzeí. Leckde o víkendu přišlo všeho všudy 30 návštěvníků a o velkých tlačenicích nemůže být ani řeč.

„V pátek odpoledne jsem byl na výstavě Sluneční králové a čekal jsem jen hodinu ve frontě. Ale byla pěkná výstava,“ uvedl jeden z uživatelů sociálních sítí. A toto rozhodnutí nechápou ani provozovatelé dalších galerií, kteří uvádějí, že hygienická kritéria splňují mnohonásobně lépe něž kdejaký supermarket.

Zaorálek zároveň dodal, že ve stejném režimu, jako například maloobchod, budou od pátku fungovat soukromé galerie, které se kromě vystavování zabývají i prodejem uměleckých děl.

Po vzoru vzpurných restauratérů

Některé galerie prostřednictvím dopisu mistrům kultury a zdravotnictvím oznámily, že pokud také nezískají výjimku, zůstanou nadále otevřené, stejně jako před časem několik restaurací, které naopak odmítali zavíračku ve 20 hodin.

Tuto výzvu  iniciovala olomoucká Telegraph Gallery a pražské Trafo Gallery a The Chemistry Gallery. Pod ni se podepsala také Kunsthalle Praha, Galerie Václava Špály, Adolf Loos Apartment and Gallery či galerie v Českých Budějovicích, Humpolci, Prachaticích, Olomouci, Plzni nebo Ostravě

„Myslíme si, že galerie mají zůstat otevřené. Při současném epidemiologickém stavu je umělecká galerie bezpečnější místo například než tramvaj nebo drogerie. A nemyslíme si to sami. Stejného názoru je i řada dalších uměleckých institucí. Proto jsme se rozhodli jednat,“ píší autoři výzvy.

Muzea, galerie a památky se tak znovu uzavírají po pouhých 15 dnech. Vláda v pondělí rozhodla, že Česko se přesune znovu do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Od 3. prosince mohla být muzea a galerie otevřené z jedné čtvrtiny své kapacity, památky mohly navštěvovat skupinky do deseti lidí. Zmíněné výstavy v Národní galerii a Národním muzeu navštívily od 3. prosince tisíce lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Národní muzeum

Štítky opatření, koronavirus, výstavy, galerie, výjimky, vláda, muzeum, Národní muzeum, Národní galerie v Praze, Lubomír Zaorálek, ČSSD, Adolf Loos, Facebook, 5. dynastie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavy se zahraničními zápůjčkami nejsou podle vlády problém. Ostatní ale musí zavřít  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.