Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Výstava o plzeňské tvorbě slavného architekta Adolfa Loose procestuje svět

Doslova celý svět procestuje nová výstava LOOS AND PILSEN. Představí unikátní interiérovou tvorbu předního architekta první poloviny 20. století Adolfa Loose v Plzni. Ke 150. výročí narození brněnského rodáka, jenž ovlivnil moderní architekturu v Evropě, připravila výstavu pro Česká centra Západočeská galerie v Plzni.

Cílem expozice je představit Loosovu unikátní interiérovou tvorbu vzniklou v rámci architektova dlouhodobějšího působení v Plzni v první třetině 20. století, která není širší veřejnosti v zahraničí příliš známá. Výstava začne 1. prosince v Tel Avivu v Izraeli, později se přesune do New Yorku, Paříže, Tokia, Bruselu, Berlína, Mnichova a nakonec do Vídně.

„Plzeň si výročí narození Adolfa Loose hrdě připomíná, vždyť je to nejvýznamnější architekt, který kdy v celé historii Plzně ve městě působil. Je dnes celosvětově uznávaný a jeho realizace kromě Plzně či Prahy najdeme po celé Evropě, především ve Vídni, ale také v Paříži, Montreux, Semmeringu i jinde. Jsme hrdí na to, že díky výstavě v Českých centrech se povědomí o tom, že právě v Plzni je k vidění unikátní soubor restaurovaných interiérů, rozšíří po světových metropolích,“ uvedl plzeňský primátor Martin Baxa (ODS).

„Výstavou pro Česká centra bychom rádi připomněli nejen architektonickou práci Adolf Loose v Plzni, ale také její objednavatele. Jde o několik významných rodin, jejichž osudy jsou mnohdy až fascinující. Připomínáme meziválečnou éru, kdy většina interiérů vznikla, ale rovněž vývoj po událostech let 1938 a 1939, kdy mnozí členové jednotlivých rodin emigrovali nebo tragicky zahynuli,“ vysvětlil autor výstavy Petr Domanický.

„Naší ambicí je zprostředkovat do zahraničí ucelený pohled na dílo Adolfa Loose a současně přiblížit Českou republiku jako zemi se silnou tradicí designu a architektury," doplnil ředitel Českých center Ondřej Černý. Architekta už Česká centra připomněla v on-line prostředí v červnu.

Výstava je členěna na tři tematické části. V té úvodní je stručné představení Loose a jeho životního příběhu i tvorby. Pak následuje popis plzeňských interiérů s informacemi o rodinách zadavatelů, přičemž se návštěvník výstavy může podívat do interiérů prostřednictvím interaktivních obrazovek a prohlédnout si fotografie a další dobové dokumenty. Závěr výstavy je věnován pátrání po osudech původních majitelů a jejich potomků.

Projekt vznikl ve spolupráci se Západočeskou galerií v Plzni a s finančním příspěvkem města Plzeň, které věnuje rekonstrukci i prezentaci Loosových interiérů velkou péči. Na stránkách www.adolfloosplzen.cz představuje prostřednictvím své příspěvkové organizace Plzeň Turismus prohlídkové trasy po plzeňských interiérech.

Loos v Plzni mezi lety 1907 až 1932 vytvořil nejméně 13 interiérů, často pro židovské podnikatele. Do dneška se dochovalo osm interiérů. Část je přístupná turistům.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Adolf Loos, výstava, moderní architektura, Západočeská galerie v Plzni, Loosovy interiéry, Plzeň, architekt, interiér, Evropa, České centrum, Paříž, Vídeň, Izrael

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava o plzeňské tvorbě slavného architekta Adolfa Loose procestuje svět  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.