Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Plzeň na konci května ožije česko – německou sousedskou slavností dasFest

Nadcházející sobota bude v Plzni věnována oslavám sousedství s mezinárodním přesahem. Kromě tradičního Evropského dne sousedů se tu totiž letos uskuteční i česko-německá sousedská slavnost dasFest, která poukazuje na důležitost sousedství v Evropě. Akce se odehraje v oblíbeném Sadovém okruhu, kde bude na návštěvníky čekat den prošpikovaný tou nejlepší zábavou. Na programu budou mimo jiné diskuze, hudba, divadlo, workshopy, dílny a další aktivity pro děti i dospělé. Chybět nebudou ani oblíbené německé štrásenfesty, soutěž ve válení slámy nebo dobroty z regionálních kuchyní. Akce začne už ve 12:00 hodin a bude pro všechny zdarma.

Česko-německá sousedská slavnost se koná ve stejný den, kdy se v Plzni uskuteční již tradiční Evropský den sousedů. Ten díky ní zcela po právu získává další, mezinárodní rovinu: obyvatelé Plzně a Plzeňského kraje jsou totiž ve svých sousedských aktivitách s Německem nesmírně aktivní a činorodí. Podobně jako v roce 2018, kdy Česko-německý fond budoucnosti oslavil na pražském Mánesově mostě dvacet let své existence, se tak i plzeňský Sadový okruh stane symbolem téměř jedenácti tisíců úspěšně realizovaných česko-německých projektů.

Tomu, jak důležité jsou v dnešní době dobré sousedské vztahy, se budou na akci dasFest věnovat tři zajímavé diskuze. První z nich s příznačným názvem „Sousedství, které žije“ přinese užitečné tipy, jak vytvořit sousedství, kde se dobře žije. Následovat bude diskuze „1989-2019. Hranice – sousedství – Evropa!” s porotci a laureáty Česko-německé novinářské ceny věnovaná tomu, jak bylo sousedství vnímáno v průběhu let, a jak je tomu nyní. Poslední na programu bude povídání na téma „Tisíce nápadů pro aktivní sousedství“, kde se návštěvníci dozví o tom, jak Česko-německý fond budoucnosti již více než dvacet let pracuje na tom, aby sousedství Čechů a Němců prospívalo.

Válení slámy, štrásnfesty, hudba i program pro děti

Diskuze ale budou jen jednou součástkou z celodenního nabitého programu. K vidění bude totiž třeba i oblíbená berlínská soutěž ve válení balíků slámy, do které se nyní může přihlásit i široká veřejnost. Soutěž bude spočívat v tom, že se týmy oděné do vtipných originálních kostýmů budou snažit „odválet“ slámu na stanovené trase v co nejrychlejším čase. Dalším z vrcholů akce budou populární štrásnfesty. Návštěvníci budou mít možnost na vlastní kůži zažít atmosféru štrásnfestů z pěti různých regionů v Německu i Čechách. Součástí každého z nich budou zajímavé doprovodné aktivity.

Například v rámci Krušnohorského štrásnfestu vznikne v Šafaříkových sadech improvizovaný kadeřnický salon, kde si dámy i pánové budou moci na hlavě nechat vykouzlit účes s česko-německou tematikou. Berlínský štrásnfest zase přiveze opraváře, kteří s radostí pomohou svým plzeňským sousedům dát jejich jízdní kola opět do provozuschopného stavu. Součástí Drážďanského štrásnfestu bude i originálně pojatá hra trpaslická dáma.

Chybět samozřejmě nebude ani hudební program. Ten odstartuje již krátce po poledni a potrvá až do večerních hodin, kdy přijde na řadu vystoupení hudebních headlinerů z Čech a Německa.  Těmi bude veselá formace Mydy Rabycad s frontmankou Žofií Dařbujánovou a německá královna electro swingu Alice Francis, která v současnosti v zahraničí sklízí nebývalé úspěchy. Kromě nich hudební program skýtá i další zajímavé interprety. Diváci se mohou těšit na energické pop-rockové hity oblíbené kapely Slza, domácí plzeňské indie folkové duo Teepee nebo německou sourozeneckou dvojici Hundreds, která svojí tvorbou do jisté míry připomíná Hooverphonic.

Neméně zajímavý pak bude i další program, který příjemně zabaví celou rodinu. Po celý den budou pro všechny k dispozici různé kreativní aktivity jako například komiksový workshop, sklářská dílna nebo workshop historických řemesel. Dojde i na slepé graffiti německého umělce Stefana Schwarzera, který výtvarně ztvární Plzeň. Nejen děti si užijí různá divadelní představení nebo třeba výuku házené. K vidění budou po celý den i pouliční muzikanti a divadelní akrobati. Pro návštěvníky bude připraven i speciální market, kde se budou mít možnost seznámit s různými organizacemi z česko-německého světa. Na své si přijdou i milovníci dobrého jídla a pití, kteří budou mít po celý den možnost ochutnávat nespočet dobrot od českých i německých gastronomických expertů.

Sousedskou slavnost dasFest pořádá Česko-německý fond budoucnosti ve spolupráci s agenturou Ostrovy s.r.o., stojící za festivalem United Islands of Prague, a kreativní zónou DEPO2015. Akce vzniká také za podpory Města Plzeň a Plzeňského kraje. Vstup na akci je pro všechny zdarma. Více informací najdete na www.dasfest.cz.

Česko-německý fond budoucnosti už přes 20 let podporuje sblížení a sousedskou spolupráci mezi Čechy a Němci v Evropě. Celkovou částkou zhruba 60 milion eur podpořil na 11 000 společných projektů, které svádějí dohromady lidi obou zemí a umožňují či prohlubují pohledy do jejich světů, kultury i dějin.

Více než třetina vynaložených prostředků podpořila školy a mládež, o něco méně než třetina kulturní projekty a další část cílila na podporu partnerství obcí a zájmových sdružení, dialogy a vědecké projekty, obnovu památek, publikační činnost a sociální projekty pro národnostní a jiné menšiny. Fondu se podařilo povýšit česko-německou spolupráci z rovin politických deklarací a expertních jednání na živou realitu, obohacující mnoho aspektů každodenního života lidí na obou stranách hranice. Řada těchto projektů by bez jeho podpory nevznikla a nemohla by dlouhodobě působit. Fond tak patří k velmi významným podporovatelům kultury a vzdělávání u nás a měl po svém založení rovněž zásadní podíl na odškodnění obětí nacismu.

 

Tisková zpráva

Štítky Plzeň, kultura, dasFest, slavnost, sláma, Evropa, soutěž, projekt, Německo, Česko, divadlo, Plzeňský kraj, Alice Francis, Stefan Schwarzer

Plzeň na konci května ožije česko – německou sousedskou slavností dasFest  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.