Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Víkend otevřených zahrad nabídl v Plzni temná i magická místa

Tajemně působící místo zarostlé sytou zelení jen kousek od centra Plzně mohli dnes obdivovat lidé, kteří se přišli podívat na víkend otevřených zahrad. Bývalý hřbitov U Všech svatých ve čtvrti Roudná, kde se naposledy pohřbívalo před více než stoletím, otevřela dnes a v neděli Plzeň spolu s dalšími místy při celostátní akci Víkend otevřených zahrad.

"Vůbec jsem netušila, že takhle krásné a tajemné místo v Plzni je a vlastně jen kousek od náměstí. Je zajímavé procházet se mezi starými náhrobky a číst si na nich," řekla dnes novinářům jedna z návštěvnic bývalého hřbitova. Vysoké stromy obrostlé břečťanem, staré náhrobky a kříže napůl ztracené v bohatých trsech kapradí, travin a místy i drobných květin lákaly mnohé návštěvníky k fotografování nezvyklých zákoutí. Hřbitov u kostela Všech svatých vznikl v první polovině 12. století, ještě před založením Plzně, a pohřbívalo se zde do roku 1911.

Na hřbitově o rozloze asi 1,4 hektaru umístěném na skalním ostrohu nad Mží byl pohřben například arciděkan a zakladatel Sokola v Plzni František Herold, dobrodinec a zachránce Husova rodného domku v Husinci Antonín Kludský ze známé cirkusové rodiny, Jindřich Mikolecký, jenž se zasloužil o rozvoj Škodovky, veřejného osvětlení či dopravy. Je tu také opravená hrobka významné rodiny Klotzovy, které patřily cihelny, stavební a železářské firmy, náhrobek majitelů továrny na kočáry Brožíků nebo náhrobek oblíbeného arciděkana Augustina Střízka.

Město, které o bývalý hřbitov pečuje, významné hrobky a náhrobky v letech 2001 až 2016 restaurovalo. Opravilo také obvodovou zeď, márnici, centrální kříž a udržuje zeleň. Hřbitov je přístupný od jara do podzimu jeden den v měsíci.

Na víkend otevřených zahrad město zpřístupnilo také například Luftovu zahradu s množstvím vzácných i exotický dřevin, altánky a jezírky. Návštěvníci mohou využít komentované prohlídky a prohlédnout si ukázky včelařství a minivýstavu kaktusů, řekl primátorův náměstek Pavel Šindelář (ODS). Komentované prohlídky nabízí také vodní zahrada pod hrází Velkého Boleveckého rybníka, která se skládá z několika jezírek, okolo nichž vedou cestičky. Rybníčky imitují Boleveckou rybniční soustavu včetně rostlin a živočichů, kteří tam žijí.

Víkend otevřených zahrad nabízí letos v celé zemi přes 160 otevřených zahrad, v Plzeňském kraji je jich kolem dvaceti. Lidé se mohou podívat do soukromých, městských, školních, farních i zámeckých zahrad.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Plzen.eu / Richard Beneš

Štítky víkend otevřených zahrad, zahrady, hřbitov, tajemná místa, zahrada, Plzeň, svátek Všech svatých, Roudná, Jindřich Mikolecký, Pavel Šindelář, ŠKODA AUTO a.s., ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víkend otevřených zahrad nabídl v Plzni temná i magická místa  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.