Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Plánujete výlet? Od 11. května můžete navštívit hrad Rabí a zámek Nebílovy

Jako první památky v Plzeňském kraji se otevřou návštěvníkům už 11. května hrad Rabí na Klatovsku a zámek Nebílovy na jižním Plzeňsku. Volně přístupná bude také zřícenina hradu Přimda na Tachovsku. Ostatní památky zahájí sezonu 25. května. Lidé musejí počítat s upraveným režimem prohlídek.

"Vstup do památek bude možný jen s rouškami. Komentovaných prohlídek se od 25. května bude moci účastnit prozatím deset osob včetně průvodce. Na pokladnách i během prohlídek budou muset dodržovat rozestupy," informoval ředitel Národního památkového ústavu (NPÚ) Petr Pavelec. Zaměstnanci objektů budou mít roušky, štíty a rukavice. U vstupu do areálů, pokladen a návštěvnických center bude dezinfekce. Novinkou budou nákupy vstupenek na všechny památky online z domova. Vstupenky lze koupit i na místě, fungovat budou klasické pokladny.

Ve venkovní části Rabí si mohou lidé projít obě nádvoří, vyjít na vyhlídkovou terasu, prozkoumat nejstarší část hradu a vystoupat na vrchol věže, kde je výhled na Šumavu i její předhůří. Prozatím nebudou prohlídky s průvodcem, přístupné nebudou ani vnitřní prostory. "Mimořádně bude hrad zpřístupněn v pondělí 11. května a dále bude otevřeno od úterý do neděle, od 09:00 do 16:00. V případě velkého počtu návštěvníků bude vstup do hradu regulován," řekl kastelán Karel Broža. Od 25. května se památka vrátí ke standardnímu provozu s prohlídkami.

Zámek Nebílovy pro začátek zpřístupní prohlídkový okruh Nádvoří. Za deset korun nabídne volnou prohlídku zahrady, nádvoří, kaple a lodžie v zadním křídle. "Návštěvníkům necháme nahlédnout i do tanečního sálu s unikátními malbami," uvedl kastelán Milan Fiala. Komentované prohlídky interiéru začnou 25. května, kavárna Café Tuwora se otevírá 27. května, kdy bude od 18:00 vernisáž děl malíře a grafika Lukáše Kudrny.

Volně přístupná bude také zřícenina hradu Přimda. Letos tam nebudou komentované prohlídky s průvodcem. Z bezpečnostních důvodů zůstane uzavřena hradní věž. Ostatní památky ve správě NPÚ budou veřejnosti zpřístupněny od 25. května.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com, zamek-nebilovy.cz

Štítky památky, hrad, Rabí, zámek Nebílovy, Nebílovy, Plzeňský kraj, zámek, Přimda, Národní památkový ústav, průvodce, okres Tachov, okres Klatovy, výlet, zřícenina hradu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plánujete výlet? Od 11. května můžete navštívit hrad Rabí a zámek Nebílovy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.