Počasí dnes15 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 10. října 2024  |  Svátek má Marina
Bez reklam

Divadlo Alfa uvádí loutkovou hru o skladateli Bedřichu Smetanovi. V Plzni býval hvězdou večírků

Chcete Smetanu? Ptá se stejnojmenná hra plzeňského Divadla Alfa. Inscenace provede nejen dětské diváky Smetanovým životem od dětství přes studia, návštěvy pražských salonů, výjezdy do Švédska až po úspěch v Prozatímním a Národním divadle a smrt v ústavu pro choromyslné. Hra už měla premiéru pro školy. Ta slavnostní bude v pátek.

Středobodem scény je domácí loutkové divadlo. „V 19. století ožívaly loutky hlavně díky kočovným loutkářům, domácí divadélka si už ale začínala získávat oblibu v měšťanských rodinách, tedy v prostředí, ve kterém se Smetana pohyboval. Přišlo mi proto logické, využít staré loutkové divadlo i v našem pojetí,“ uvedl autor hry Petr Borovský.

Novinka je příspěvkem Divadla Alfa k Roku české hudby. Autor Petr Borovský se nechal inspirovat životem Bedřicha Smetany a dotkl se také jeho plzeňského období, kdy se budoucímu slavnému skladateli pod dohledem jeho bratrance podařilo dokončit gymnázium. Zatímco vzdělávání se mladý Smetana příliš pilně nevěnoval, o to více se zabýval hudbou. Byl hvězdou všech večírků tehdejší plzeňské honorace, oblíbeným tanečníkem, hráčem na klavír a vynikajícím společníkem.

Výtvarník Ivan Nesveda stál u zrodu stovek loutek, jeho království je nyní ve Studiu Alfa DOLE

„Představte si dětičky, že bývaly takové hororové časy, kdy neexistovaly žádné mobilní telefony, ba ani počítače nebyly – a to ty děti už ječí -ba nebyla dokonce ani televize a kdysi ani kino, a ještě před tím nebyla ani elektřina. Ale bylo...

Ve hře zazní i Smetanovy skladby - části cyklu Má vlast, opery Prodaná nevěsta, Braniboři v Čechách, Libuše, ale také třeba dvě předehry, které napsal k loutkovým hrám Matěje Kopeckého v nastudování orchestru opery Divadla J. K. Tyla v Plzni.

„Bylo nám potěšením přispět ke vzniku inscenace Divadla Alfa, která představuje významnou osobnost české kultury nejenom jako váženého skladatele, ale také jako normálního, zlobivého a často zamilovaného kluka. Snad se nám tímto společným počinem podaří vzbudit i v mladých divácích zájem o českou hudbu a její historii,“ doufá ředitel Divadla J. K. Tyla Martin Otava.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Divadlo Alfa/Filip Nekola

Štítky divadlo, loutkové divadlo, Divadlo Alfa, Bedřich Smetana, Rok české hudby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo Alfa uvádí loutkovou hru o skladateli Bedřichu Smetanovi. V Plzni býval hvězdou večírků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.