Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

ANKETA: Nové divadlo slaví deset let, objekt za bezmála miliardu stále vyvolává emoce

Letos je to už deset let, kdy se milovníkům kultury otevřelo Nové divadlo v Plzni. Objekt za 880 milionů korun ale zprvu provázely problémy, které vedly i ke zrušení několika představení. Lidé nešetřili kritikou ani samotný vzhled budovy. Některým vadila její moderní podoba, jiní přirovnávali interiér ke kinu. Během let ale došlo ke změnám, třeba ve vybavení foyer a v ozvučení. K dalším úpravám ještě dojde. Kulaté výročí oslavuje divadlo výstavou a připravuje také koncert.

Na sobotu 21. září připravilo DJKT komponovaný večer 10 let v Novém. Během slavnostního programu se představí všechny umělecké soubory a diváci společně s nimi zavzpomínají na nejoblíbenější a nejúspěšnější inscenace z desetiletého repertoáru Nového divadla.

Nové divadlo si letos připomíná desetileté výročí od své první premiéry. U této příležitosti je před budovou Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje v Smetanových sadech k vidění výstava s názvem 10 let v Novém. Divadlo J. K. Tyla (DJKT) se za deseti lety ohlédne také slavnostním koncertem.

Jako první uvedli divadelníci ve zbrusu nové budově předpremiéru Prodané nevěsty. Vstupenky se daly sehnat pouze na pokladně a zmizely za pouhou hodinu. Diváci byli zvědaví na první české divadlo postavené po revoluci. Ohlasy byly, jak se dalo čekat, velmi smíšené. Jedni byli nadšení z moderní budovy, druzí byli naopak zklamaní, že divadlo vypadá spíš jako kinosál.

Technické problémy i dodatečné úpravy

Několik měsíců od otevření se divadlo potýkalo s problémy s moderními technologiemi. Systémy kolabovaly a nefungovala například točna. Docházelo ke komplikacím při zkouškách i samotných představeních. Jen za první dva měsíce odpískalo divadlo 12 představení. Za ta léta se ale dokázali s technikou sžít. Diváci se mezitím dočkali lepšího vybavení foyer, jelikož si předtím stěžovali na studený a nehostinný prostor. Od samého otevření se také mluvilo o kvalitě zvuku. Předloni proto dostalo divadlo nové systémy umělého dozvuku.

Jak se vám po deseti letech líbí Nové divadlo?

Celkem hlasovalo517 čtenářů

Loni se začalo mluvit o dalších úpravách v podobě bezbariérového vstupu a atria. Na změnách v Novém divadle chce město spolupracovat s architektem Vladimírem Kružíkem, který stál i za výstavbou samotného divadla. „Naším cílem je usnadnit vstup hendikepovaným lidem nebo seniorům do Nového divadla. Na jednání jsme stanovili základní podmínky pro vypsání studie. I přes to, že se bude teprve zpracovávat, budeme se snažit o získání finančních prostředků i na další stupně projektové dokumentace i samotnou realizaci,“ vysvětlovala radní pro oblast kultury a památkové péče Eliška Bartáková (ANO). Tento bod je také součástí programového prohlášení koalice pro volební období 2022-2026. 

Bezbariérový vstup do Nového divadla lidé vítají. Proč ale musí zmizet obří betonové vejce, ptají se

Plzeň plánuje vybudovat v Novém divadle bezbariérový vstup a atrium. To ale není jedinou novinkou. Podle vedení města zmizí také několikatunové betonové vejce, které stojí před vchodem. Co tento mnohými kritizovaný objekt nahradí je ještě zahaleno...

Studie se bude zabývat dispozicemi atria k multifunkčnímu celoročnímu využití, bezbariérovým vstupem do předních řad Nové scény a také řešením předprostoru divadla. „Kromě zajištění pohodlného vstupu pro invalidy by vznikl třeba také prostor pro výstavy, koncerty a posezení pro návštěvníky divadla,“ doplnila radní. O změnách v Novém divadle informovalo město na tiskové konferenci, kde primátor Roman Zarzycký (ANO) prozradil zajímavý detail. „Součástí studie je i to, že zmizí slavné „vejce“ a místo něj tam bude jiný útvar či jiný celek,“ uvedl primátor bez dalších podrobností.

Výstavba Nového divadla byla součástí projektu Evropské město kultury 2015. Stavba vyšla na 880 milionů korun a dokončena byla za 810 dnů. Obvodové zdi tvoří 3500 metrů čtverečních desek z litého betonu, jejich charakteristická červená barva byla dovezena z Kanady a rozmíchána přímo do betonové směsi. Budova nabízí dvě scény. Nová scéna s kapacitou 461 diváků a komorní Malá scéna, jejíž největší předností je variabilní hlediště s kapacitou až 120 míst.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Divadlo J. K. Tyla

Štítky Nové divadlo, nová scéna, DJKT, Divadlo J. K. Tyla, divadlo, kultura, výročí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Nové divadlo slaví deset let, objekt za bezmála miliardu stále vyvolává emoce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.