Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Plzeňské divadlo uvede ve světové premiéře balet Malý princ

Divadlo J. K. Tyla uvede vlastní baletní představení inspirované jedním z nejznámějších pohádkových příběhů francouzského spisovatele a pilota Antoina de Saint-Exupéryho. Dílo do taneční podoby převedl šéf baletního souboru divadla a choreograf Jiří Pokorný. Hudbu napsala skladatelka Gabriela Vermelho. Režie se ujal ředitel divadla Martin Otava, který je také autorem námětu a spolu s Michalem Lieberzeitem vytvořil i libreto. Světová premiéra se odehraje 23. března na Nové scéně.

S příběhem Malého prince se Martin Otava setkal poprvé v 11 letech. „Od té doby se s ním toužím utkat na divadelní scéně,“ připustil Otava. „Exupéryho dílo slouží naší taneční inscenaci jako inspirace. Náš příběh se odvíjí od letce, který na pokraji smrti rekapituluje svůj dosavadní život a ve své osamělosti v sobě nachází malého prince, se kterým je svět barevnější, veselejší i moudřejší, ale na kterého už dávno zapomněl,“ popisuje.

Balet začíná v poušti havárií letadla. Letec sice přežije, zůstává ale sám, opuštěný a bez pomoci. Ve vzpomínkách se vrací do svého dětství a myslí na svou laskavou, ale marnivou matku, jež mu nedovolovala žít vlastní život, a od které nakonec odešel, aby se stal letcem.

„Tuto pohádku zahalenou v alegoriích či symbolech si můžeme vykládat mnoha různými způsoby a každý z nich je vlastně správný. Naším cílem bylo vytvořit rodinné představení, při kterém se nebudou nudit děti ani dospělí. Pro snazší pochopení situací v baletu využíváme místy i mluvené slovo a zpěv jako dokreslení hudební předlohy. Také proto jsme zvolili původní hudbu, která by korespondovala se situacemi na jevišti,“ prozrazuje choreograf Jiří Pokorný.

V titulních rolích Letce tančí Gaëtan Pires nebo Karel Audy, v roli Malého prince se v alternacích objeví Simone Carosso, Riccardo Gregolin a Giacomo Mori. V dalších rolích se představí členové baletního souboru.

Ohodnoť článek

Foto Irena Štěrbová

Štítky DJKT, divadlo, kultura, balet, Malý princ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňské divadlo uvede ve světové premiéře balet Malý princ  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.