Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Poprvé ve své historii uvede plzeňské divadlo Mozartovu korunovační operu

Vůbec poprvé zazní v Plzni opera La clemenza di Tito, kterou Wolfgang Amadeus Mozart napsal při příležitosti korunovace Leopolda II. českým králem. Fanoušci divadla si dílo jednoho z největších hudebních skladatelů světa budou moci poslechnout už tuto sobotu 27. ledna ve Velkém divadle. Inscenaci nastudoval mezinárodní tým s německým dirigentem Michaelem Hofstetterem a s evropsky uznávaným slovinským operním režisérem, který vystupuje pod uměleckým jménem Rocc.

Opera La clemenza di Tito měla světovou premiéru už 6. září 1791 ve Stavovském divadle v Praze, přičemž vznikla za neuvěřitelných 18 dní na objednávku českých stavů pro účely korunovace Leopolda II. Po Donu Giovannim se jedná o druhou Mozartovu operu, která byla poprvé uvedena v Čechách a kterou při světové premiéře v Praze sám dirigoval.

„Mozart se nikdy netajil svou náklonností k českým zemím, od něj také pochází známý citát: ‚Mí Pražané mi rozumějí.’ I proto byl tento titul zařazen mezi naše příspěvky k Roku české hudby. Mozartovo dílo spojené s prvním uvedením v Praze mezi ‚českou hudbu’ bezesporu patří,“ vysvětluje ředitel divadla Martin Otava a upozorňuje, že plzeňské divadlo bude s touto inscenací v květnu hostem na prestižním mezinárodním festivalu v Bayreuthu.

Plzeňské divadlo letos uvede všechny Smetanovy opery, diváci se mohou těšit také na slavný muzikál Dracula

Fanoušci divadla si v letošním roce přijdou na své. Plzeňské Divadlo J. K. Tyla v rámci oslav Roku České hudby uvede všechny opery Bedřicha Smetany, včetně jeho nedokončené deváté opery Viola. Takovou příležitost měli Plzeňané naposledy před...

„Ke každému veledílu z minulosti je třeba hledat odpovídající inscenační klíč, při jeho hledání se mi v případě Mozarta postupně opět potvrdilo, že méně je více. Vše musí působit velmi jednoduše, přitom půjdeme až na dřeň lidské duše. Doufám a věřím, že si diváci k novému plzeňskému Titovi najdou svůj vztah," prozradil režisér Rocc.

Opera v moderní podobě

Stejně jako se za Mozarta hrál Titus v tehdejších, nikoliv antických kostýmech, i v Plzni zvolili kostýmy a prostředí dnešní doby. „Nejedná se o politickou aktualizaci, jen postavy se stejnými vztahy a se stejnými problémy dostáváme na půdu přítomnosti,“ upřesňuje režisér, který k inscenaci vytvořil i scénografii, kostýmy navrhla Belinda Radulović. Operu hudebně nastudoval oceňovaný dirigent Michael Hofstetter.

Ústřední postavou je římský císař Titus, o jehož lásku neúspěšně usiluje Vitellia. Zhrzená žena se rozhodne pomstít a požádá Sexta, aby zapálil Řím a Tita v následném zmatku zabil. „Už několikrát zpracovaného antického příběhu se Mozart ujal s originalitou sobě vlastní a vytvořil efektní dílo, které v lecčem předznamenalo další vývoj opery,“ doplňuje dramaturg Vojtěch Frank a dodává, že z konkrétních čísel jsou vysoce ceněny zejména ansámbly a závěry obou jednání.

V titulní roli se v alternacích představí tenoristé Ondřej Benek nebo Marek Žihla, který kraje Tita také v olomouckém divadle. „Mám velkou radost, že se znovu s Titem setkávám a že opět můžu zpívat Mozarta. Vzhledem ke svému věku si této příležitosti opravdu vážím. Role Tita je pro mě velmi zajímavá nejen po pěvecké stránce, ale také z pohledu psychologie a vztahů mezi jednotlivými postavami,“ říká o své roli teprve jednadvacetiletý Žihla.

„Odmítnutou Vitellii ztvární Lenka Pavlovič a Barbora Perná, v „kalhotkové“ roli Sexta, jež patří mezi nejzajímavější Mozartovy úlohy pro mezzosoprán, se objeví Markéta Cukrová a Jana Piorecká. Dále diváci na jevišti v sólových rolích uvidí Veroniku Hajnovou, Barboru de Nunes-Cambraia, Beccu Conviser, Zuzanu Koś Kopřivovou, Jakuba Hliněnského a Michala Marholda," uzavřela mluvčí divadla Martina Drbušková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martina Root, DJKT

Štítky DJKT, divadlo, kultura, opera, Mozart, Korunovační opera, La clemenza di Tito

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poprvé ve své historii uvede plzeňské divadlo Mozartovu korunovační operu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.