Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Plzeňské divadlo letos uvede všechny Smetanovy opery, diváci se mohou těšit také na slavný muzikál Dracula

Fanoušci divadla si v letošním roce přijdou na své. Plzeňské Divadlo J. K. Tyla v rámci oslav Roku České hudby uvede všechny opery Bedřicha Smetany, včetně jeho nedokončené deváté opery Viola. Takovou příležitost měli Plzeňané naposledy před desítkami let. Velkolepý program nabídne přes 200 představení, koncertů a akcí. Diváci se mohou těšit i na další slavná díla z pera známých českých skladatelů, například v létě ožije amfiteátr na Lochotíně dnes už legendárním muzikálem Dracula.

Všechny Smetanovy opery budou moci zhlédnout během roku pouze diváci v Plzni, Ostravě a v Litomyšli. Plzeňské publikum mělo takovou příležitost naposledy před 40 lety, poznamenal ředitel DJKT Martin Otava. „Pomyslným vrcholem celého cyklu bude jediné galapředstavení slavnostní opery Libuše v lochotínském amfiteátru v rámci Noci s operou,“ zdůrazňuje Otava. Viola – devátá nedokončená Smetanova opera zazní na slavnostním koncertě V hudbě život Čechů, naplánovaném na 28. února na Nové scéně. Nejmenší diváci se mohou seznámit s tvorbou Bedřicha Smetany návštěvou inscenace Prodáváme nevěstu, která se vrátí na Malou scénu 5. října 2024.

Je jen málo výjimečných roků, které tolik znamenají pro českou kulturu, zejména pro klasickou hudbu. Jsou jimi takzvané čtyřkové roky, kdy si každých deset let připomínáme významná hudební výročí. Nejinak tomu bude i letos, kdy oslavíme 200 let od narození Bedřicha Smetany, který zanechal významnou stopu i v kulturním dění a historii našeho města," řekla radní Eliška Bartáková (ANO).

„Jsem velmi rád, že Divadlo Josefa Kajetána Tyla přistoupilo k oslavám Roku české hudby a 200. výročí narození Bedřicha Smetany takto impozantním způsobem. Potvrzuje to mimořádné kvality našeho plzeňského divadla a jsem si jist, že se nejen Plzeňané mají na co těšit,“ sdělil ministr kultury Martin Baxa (ODS) a doplnil, že ministerstvo poskytlo plzeňskému divadlu na tento projekt dotaci ve výši 3,5 milionu korun.

Dracula se představí poprvé mimo Prahu

Projekt má za cíl představit divákům i další slavné skladatele. Divadlo proto představí například Armidu Antonína Dvořáka, Věc Makropulos Leoše Janáčka, Zápisník zmizelého či Juliettu od Bohuslava Martinů. Po náročném jednání se mohou milovníci muzikálu těšit také na dílo skladatele Karla Svobody.

„Po rok a půl dlouhých jednáních se nám podařilo jako prvnímu mimopražskému divadlu získat licenci k uvedení nejslavnějšího českého muzikálu Dracula, který představíme v červnu v Amfiteátru Lochotín,“ prozradil ředitel divadla.

V programu oslav je také Mozartova opera La clemenza di Tito nebo monumentální Rekviem Antonína Rejchy. Současnou českou operní tvorbu zastoupí inscenace Jsem kněžna bláznů Lenky Noty a Quo vadis Sylvie Bodorové nebo muzikál Karla Svobody.  „Právě velká část našeho příspěvku k Roku české hudby tvoří díla vytvořená přímo pro naše divadlo. Kromě opery Quo vadis jsou to i balety Zkrocení zlé ženy, Srdce, Malý princ a Geiko či muzikál Kozí válka, jehož děj se dokonce odehrává nedaleko Plzně. Z pohádek pak balet Malá mořská víla a muzikál Plzeňský pověsti,“ dodal Otava. Více o oslavách Rok české hudby se dozvíte na webových stránkách divadla.

Ohodnoť článek

Foto DJKT/Martina Root

Štítky kultura, divadlo, DJKT, rok české hudby, Bedřich Smetana, opera, muzikál, Dracula

Plzeňské divadlo letos uvede všechny Smetanovy opery, diváci se mohou těšit také na slavný muzikál Dracula  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.