Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Barokní oltář kostela po letech opět rozzářilo i několik původních žárovek vynálezce Thomase Alvy Edisona

Barokní oltář řezbáře Franze Stilpa se po letech opět rozzářil v kostele sv. Jiří v Semněvicích na Domažlicku. Oltář z první poloviny 18. století byl elektrifikovaný v roce 1910 a 1911, dodnes je na něm několik žárovek vynálezce Thomase Alvy Edisona. Oltář byl desítky let nevyužívaný, po částečné rekonstrukci umožní lidem opět spatřit technické kouzlo žárovkami ozářeného barokního oltáře. 

„Slavnostní rozsvícení se konalo také v souvislosti s připomínkou svátku svaté Lucie, jejíž jméno je odvozeno z latinského 'lux - světlo' a jejíž socha je v jednom z bočních barokních oltářů kostela," uvedl starosta obce Antonín Kolář (Sdružení semněvických občanů), středoškolský pedagog, který před dvěma lety koupil zchátralou faru a přestěhoval se z Plzně na Domažlicko. Při rozsvícení zněla Rybova mše v podání Plzeňského smyčcového orchestru, sboru a mladého varhaníka Ivana Pirnera. Původně gotický kostel z počátku 14. století byl plný, přišlo téměř 150 lidí, přičemž Semněvice mají 240 obyvatel.

Autorem bočního oltáře je barokní řezbář Karel Legát, který na začátku 18. století vytvořil i velmi vzácnou pískovcovou sochu sv. Jana Nepomuckého v životní velikosti, jež stojí před kostelem a letos byla prohlášena kulturní památkou. „Vyžaduje urgentní restauraci. Má prioritu, možná příští rok by nebylo co zachraňovat," uvedl starosta. Na několika akcích už obec vybrala 20 000 korun a na restaurování půjde i veškerý výtěžek z koncertu. Obec má zpracované dokumenty na opravu a čeká na vhodný dotační titul, podle auditu by si oprava vyžádala 1,5 milionu korun.

Osvícený byl při akci celý barokní oltář včetně křížku pod gotickou klenbou. „Tady si před více než 100 lety s tím osvětlením dali práci. V okolních kostelích to byla móda, ale byly tam jen čtyři žárovky u obrazu," řekl starosta. Edisonovy žárovky z roku 1910 se poznají podle hodně zkroucených a hustých vláken. Podle Koláře byl právě kostel první elektrifikovanou stavbou v obci, která ho před 2,5 lety převzala od církve. „Je památkově chráněný a na to, že jsme maličká vesnička, tak má bohatý a nádherný dochovaný inventář," uvedl.

„Kostel má středověký a dva barokní krovy. Je to velice zajímavá stavba," řekl historik Domažlicka Zdeněk Procházka. V polovině 18. století byla prodloužena loď, byl barokně přestavěn s vloženou barokní klenbou s výmalbou. Oltáře i sochy se dodnes dochovaly.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK, Miroslav Chaloupka

Štítky barokní oltář, původní žárovky, Edison, nasvícený oltář

Barokní oltář kostela po letech opět rozzářilo i několik původních žárovek vynálezce Thomase Alvy Edisona  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.