Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na prknech plzeňského divadla se představí muzikál I Like Zima, zvítězil v soutěži pro začínající autory

Muzikál učitelů soukromé základní umělecké školy z Berouna se dočká uvedení v Divadle J. K. Tyla v Plzni. Rozhodla o tom odborná porota v rámci 3. ročníku unikátní soutěže Intro, která se letos zaměřila na díla pro děti a mládež. Diváci hru spatří 19. a 21. května příštího roku na Nové Scéně, kde ho za doprovodu orchestru představí členové dětského Muzikálového studia.

Děj muzikálu I Like Zima sleduje sebevědomou městskou skupinu žáků, která vyráží na horskou chatu vedenou ráznými sestrami Veverkovými na lyžařský výcvik. „Dílo má vtip, dobrou hudbu, zajímavý námět i adekvátní stopáž,“ zaznělo v hodnocení poroty, která také ocenila, že je muzikál vhodný jak pro dětské publikum, tak dětské představitele. „Patřičně zachází s jazykem současných teenagerů, kteří budou nejspíš cílovou skupinou projektu i hlavními interprety,“ uvedla porota.

Učitelé ze Soukromé ZUŠ Dr. Lidinské z Berouna každoročně píšou pro závěrečné vystoupení svých svěřenců muzikálové dílko. „Původně se jednalo o pásmo autorských písniček, před šesti lety jsme se rozhodli závěrečné vystoupení povýšit,“ popisuje vznik muzikálu jeden z autorů Vít Lidinský.

Plzeňské divadlo uvede premiéru baletu o kontroverzním životě skladatele Čajkovského

Složitý život věhlasného hudebního skladatele Petra Iljiče Čajkovského představí v dramatickém baletním vystoupení plzeňské Divadlo J. K. Tyla. Německá choreografka a režisérka Anna Vita se zaměřila především na Čajkovského rozpolcenost mezi jeho...

Spolu se svým bratrem Petrem koncem školního roku napíšou námět, z něj přes prázdniny vzejdou texty, ke konci srpna se složí hudba a koncem října se nahrávají základy a dodělává se scénář. S vybranými dětmi od listopadu do května na inscenaci pracují. Pod libretem jsou podepsáni Vít a Petr Lidinští, kteří společně s Taťánou a Pavlem Machačovými napsali texty písní, hudbu složili Zdeněk Urbanovský, Josef Štěpánek a Petr Tichý.

Soutěž Intro je v České republice ojedinělým projektem, který přináší zajímavou příležitost nejen samotným autorům, ale také třeba začínajícím režisérům či choreografům, kteří při inscenování muzikálových novinek získávají cenné profesní zkušenosti. „Přihlášené muzikály posuzuje odborná porota složená z renomovaných odborníků a praktiků, vítězná díla jsou pak uvedena ve dvou reprízách na profesionální scéně plzeňského divadla. Autoři následně dostanou videonahrávku určenou k další propagaci díla, ostatní získají v hodnocení poroty cennou zpětnou vazbu,“ dodala mluvčí divadla Martina Drbušková.

Ohodnoť článek

Foto Divadlo J. K. Tyla

Štítky Divadlo J.K.Tyla, DJKT, muzikál, soutěž, začínající autoři, Intro

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na prknech plzeňského divadla se představí muzikál I Like Zima, zvítězil v soutěži pro začínající autory  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.