Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Plzeňské divadlo uvede premiéru baletu o kontroverzním životě skladatele Čajkovského

Složitý život věhlasného hudebního skladatele Petra Iljiče Čajkovského představí v dramatickém baletním vystoupení plzeňské Divadlo J. K. Tyla. Německá choreografka a režisérka Anna Vita se zaměřila především na Čajkovského rozpolcenost mezi jeho vztahem k mužům a touhou po dokonalé rodině. Dílo o muži, jehož po celém světě proslavily vedle oper i balety Labutí jezero, Šípková Růženka a Louskáček, mělo mít původně v Plzni premiéru už na podzim 2020 při příležitosti 180. výroči skladatelova narození. Vše ale překazila pandemie koronaviru.

 „Myslela jsem, že už se tento titul uvádět nebude. Čajkovského výročí bylo nenávratně pryč, ale k mé radosti zájem DJKT přetrvával. Inscenace byla prakticky hotová – návrhy kostýmů, scéna, i celá choreografie, museli jsme jen najít čas přenést ji na jeviště,“ uvedla režisérka a autorka libreta Anna Vita. Balet s názvem “Čajkovský nyní“ uvede divadlo v premiéře 18. listopadu. Shodou okolností se uvedení díla v této sezóně váže ke 130. výročí mistrova úmrtí.

Režisérka se nezaměřila pouze na převyprávění Čajkovského profesní úspěchů, spíše se zaměřila na jeho osobní život. „Nejedná se o klasický romantický příběh jako u baletů doby minulé. Bylo pro mne velmi důležité ukázat Čajkovského lásku k muži. Zásadní je pro mne proto postava Apuchtina. Chtěla jsem upozornit na přirozenost toho, že muži milují muže. Apuchtin tu není zobrazen jako zlý záporák, který Čajkovského obluzuje a svádí na scestí. Je to jednoduše jen někdo, koho někdo jiný miluje,“ přibližuje Vita, , která s plzeňským souborem spolupracovala už v roce 2019 na taneční adaptaci dramatu Dům Bernardy Alby.

V titulní roli se divákům představí zkušení sólisté Karel Audy a Gaëtan Pires. „Je to role, kdy více záleží na herectví než na tom, jak vysoko vyskočím či kolik piruet otočím. Herectví je tady mimořádně důležité, aby diváci porozuměli, co jim chceme říct. Rozhodně je tato role po herecké stránce tou nejnáročnější, jakou jsem zatím tančil,“ zdůrazňuje mladý francouzský tanečník Pires. Milence Čajkovského Apuchtina si zatančí Justin Rimke a Mátyás Sántha, v roli Čajkovského manželky se objeví Sara Antikainen, Margarida Gonçalves nebo Andronika Tarkošová. . Kostýmy pro novou inscenaci navrhl Michael S. Kraus, koncepci scény Sandra Dehler. Kromě hudby Petra Iljiče Čajkovského v díle zazní také skladby Igora Stravinského.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Irena Štěrbová

Štítky divadlo, DJKT, kultura, Divadlo Josefa Kajetána Tyla, Čajkovský, balet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňské divadlo uvede premiéru baletu o kontroverzním životě skladatele Čajkovského  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.