Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Akce Plzeň Design letos přichází s tématem Umění na prodej

PR článek

Tradiční předvánoční prodejní festival Plzeň Design proběhne o prvním adventním víkendu 2. a 3. prosince 2023 v areálu plzeňské kulturní a kreativní zóny DEPO2015. Kromě pestrého tržiště prodejců z celých Čech pod hlavičkou MINT Market nabídne prodejní stánky Cechu malých nakladatelů pod značkou BookFest a hlavně unikátní Pop-up prodejní galerii umění a další doprovodný program, který se tentokrát bude točit kolem umění. Podtitulem a tématem letošního ročníku je totiž Umění na prodej. Akci bude možné navštívit po oba víkendové dny zdarma v čase od 10 do 18 hodin.

V prodejní Pop-up galerii v prostorách Tržnice nabídne své originální kousky na 20 aktivních umělců ze západu Čech. Z maleb, kreseb, ilustrací i grafiky budou moci návštěvníci každé odpoledne vybírat u samotných autorů přímo ve výstavní expozici. Součástí umělecké sekce budou také vybraní studenti několika ateliérů Fakulty umění a designu Ladislava Sutnara – Sutnarky, kteří nabídnou své fotografie, komiksy, šperky nebo autorské knihy. Prodejní pop-up představí i dětské tržiště, které vzešlo ze spolupráce s pořadateli Slowmarketu. I ti nejmenší umělci tak právě připravují originální výrobky do svých prodejních stánků a budou se těšit na své první zákazníky. Po oba víkendové dny bude navíc možné zavítat do otevřeného uměleckého ateliéru, kde si návštěvníci osahají jeho vybavení a vyzkouší několik uměleckých disciplín.

Stejně jako v minulém roce bude součástí akce Plzeň Design trh s módou, designem a doplňky z celých Čech pod hlavičkou MINT Market. Díky velkému množství značek spolupracujících s MINT Marketem se skladba konkrétních prodejců v DEPO2015 rok co rok proměňuje. Plzeňští návštěvníci tak budou moci objevovat novinky mezi bezmála 60 prodejními stánky, které zaplní Autobusovou halu.

Prodejní stánky Cechu malých nakladatelů pod značkou BookFest zabydlí část Tržnice a v rámci doprovodného programu připraví také autorská čtení a představení knižních novinek na přilehlé Kontejnerové terase. Na sobotu je připraveno od 14 h jako první čtení z dětských knih Daisy Mrázkové. Od 15 h pak program pokračuje uvedením nové básnické sbírky Víta Dana Kolingera Dopoledne s mátovým čajem, naváže Jitka Radkovičová s knihu Modrobílý skauting v Plzni a následně křest souborného vydání básnického díla Kamila Boušky Dokumanty.

Odpoledne uzavře představení sbírky poezie Mešuge dům izraelské básnířky Lali Michaeli. V neděli se startuje od 12 h opět čtením pro děti, tentokrát z knihy Pohádky z chlupaté deky plzeňského autora Aleše Hejny, na něhož naváže Román Douděra s knihou uhříněveských pohádek Klára Luna. Od 14 h pak budou pokračovat autorským čtením básnici z Českých Budějovic, které vystřídá nakladatel Radek Gális s novou knihou o biskupu Mons. Josefovi Hlouchovi Návrat umlčeného pastýře. Nedělní odpolední čtení pak uzavře básník David Růžička.

„Věříme, že spojení tří tematicky odlišných prodejních částí přiláká do DEPO2015 návštěvníky, kteří mají rádi originalitu a výjimečnost. A neboť se jedná o první adventní víkend, zveme také zájemce o nevšední vánoční dárky,“ dodává k prodejní části festivalu projektová manažerka Soňa Rychlíková.

Sobotní podvečer navíc nabídne vernisáž výstavy vybraných děl z městské sbírky umění Artotéka, která bude v DEPO2015 vystavena do 12. 1. 2024. Unikátní městský projekt, jehož smyslem je zachování umělecké stopy plzeňských výtvarníků, uvede radní pro kulturu a památkovou péči paní Mgr. Eliška Bartáková a kurátorka výstavy, ředitelka Galerie města Plzně Mgr. Zuzana Motlová. Večer pak uzavře plzeňská hudební formace Vražda krásy, která od 19 h polechtá bránice návštěvníků svým originálním projevem plným nadsázky.

Jednou z letošních novinek je také představení akce pod novým zkráceným názvem. „Už několik let probíhá akce Plzeň Design Week pouze ve dvou víkendových dnech. Proto jsme se rozhodli vypustit z názvu slovo Week a nadále používat jen zkrácenou verzi názvu Plzeň Design,“ popisuje Rychlíková.

Na akci Plzeň Design mohou návštěvníci zavítat do DEPO2015 po oba víkendové dny zdarma v čase 10–18 h a užít si tak předvánoční atmosféru prvního adventního víkendu, kterou v neděli odpoledne tradičně završí nadílka designového Mikuláše. Více informací návštěvníci naleznou na webových stránkách plzendesign.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky DEPO2015, Designe, Umění na prodej, Plzeň Design, akce v Plzni, Kreativní zóna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Akce Plzeň Design letos přichází s tématem Umění na prodej  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.