Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Loutková opera přiblíží mladému publiku Weberovo dílo Čarostřelec inspirované šumavskou legendou

Čtyři premiéry, včetně loutkové opery Čarostřelec, uvede v nové sezoně plzeňské Divadlo Alfa. Dílo Carla Maria von Webera uvede v premiéře 15. prosince. Inspirací pro slavného skladatele byl údajně příběh o myslivci ze šumavské vesničky Brčálník, který nikdy neminul cíl, neboť měl úmluvu s ďáblem. Romantickou a lehce hororovou operu chtějí divadelníci přiblížit hravou formou i dětskému a dospívajícímu publiku. Z myslivce se tak stane hráč počítačových stříleček toužící být tím nejlepším.

„Který z dnešních kluků by nechtěl být čarostřelcem v počítačových hrách? Ale co když si takový mladý hráč přeje tak usilovně být nejlepší, že se současný svět potká se starým a takový dnešní kluk dostane nabídku stát se čarostřelcem? Od samotného ďábla Samiela?“ uvádí divadelníci.

Premiéra se uskuteční 15. prosince a diváky přenese do Pošumaví. „Loutkářská opera klade pochopitelně velké nároky na interpretaci, naši herci tedy museli začít zkoušet pěvecké party už od září,“ uvedla dramaturgyně divadla Petra Kosová. Prozradila zároveň, že příběh bude mít i lehce hororový nádech.

Temný jasnovidec ze šumavského Brčálníku předpověděl světové války, jaderný konflikt, vlastní smrt, ale i videohovor

Chmurným jasnovidcem, který předpovídal světové války, katastrofy, jaderný konflikt, ale třeba i používání videohovorů prostřednictvím mobilu se proslavila šumavská vesnička Brčálník nedaleko od Železné Rudy. A vedle slavného věštce Seppa Wudyho...

První premiérovou inscenací, kterou divadlo uvede pouze jednou, budou 13. října Staré pověsti neratovské. Hra vznikla v červenci při společném zkoušení mentálně postižených lidí z chráněného bydlení Domov v Neratově na Rychnovsku a herců Alfy pod vedením uměleckého šéfa Tomsy Legierského a dramaturgyně Petry Kosové. Spolupráce se uskutečnila díky evropskému projektu Connect Up.

Na přelom února a března Alfa připravuje premiéru příběhu pro děti od pěti let plného překvapivých a nečekaných zvratů O štěstí a neštěstí. Poslední premiérou bude v květnu autorská inscenace O Maričce, která všechno vyzvonila na motivy ukrajinských pohádek.

Historii divadla představí nový prostr Studio Alfa Dole

DIvadlo také připravuje 35. ročník festivalu Skupova Plzeň a od podzimu otvírá nový prostor Studio Alfa Dole, kde výtvarník a scénograf Ivan Nesveda objednaným skupinám odhalí informace téměř z šedesátileté historie Alfy, z tajů loutkářské profese a historie divadla a představí práci uměleckého ateliéru.

„Nastupující sezona bude hodně náročná. Připravujeme premiéry a nepřestáváme hrát pro domácí publikum. Souběžně ale budeme na podzim vystupovat i v Turecku, Německu a Egyptě a na závěr roku v Hongkongu," nasnítil plány ředitel divadla Jakub Hora.

Pro příznivce loutek a loutkářství se na podzim otevře nový prostor Studio Alfa Dole s výtvarníkem a scénografem Ivanem Nesvedou. Svoji kariéru svázal s Alfou v roce 1978, když po maturitě nastoupil původně jako řezbář a technolog. „Na své pomyslné pažbě mám kolem 90 zářezů inscenací, které jsem dělal v Alfě, v Liberci, ale i jinde. Vždycky dělám kompletně návrhy loutek, kostýmů dekorací a propagaci. Teď jsem od července v penzi a můžu se věnovat tomuto studiu," řekl Nesveda.

Alfa loni nabídla v divadle, na hostování či na festivalu Skupova Plzeň 341 představení. Zhruba 200 se odehrálo přímo v hlavním sále, na jevišti nebo v klubu divadla. Celkem na všechna představení přišlo 48 000 diváků, z toho téměř 26 000 lidí přímo do divadla, ostatní na zájezdová představení či na Skupovu Plzeň. Průměrná obsazenost představení je 91,5 procenta. Náklady divadla zřizovaného městem Plzní byly loni přes 38 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Divadlo Alfa

Štítky Divadlo Alfa, loutková opera, loutkové divadlo, divadlo pro děti, Čarostřelec, šumavská legenda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loutková opera přiblíží mladému publiku Weberovo dílo Čarostřelec inspirované šumavskou legendou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.