Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Pilsen Busking Fest láká na netradiční dramaturgii. Vystoupí přes 60 umělců, kapel a souborů z celého světa

Jubilejní 10. ročník pouličního festivalu Pilsen Busking Fest se uskuteční v termínu 31.srpna – 3. září. Kromě pestré přehlídky potvrzených umělců z celého světa se snaží zaujmout i netradičním pojetím dramaturgie. Na festivalu vystoupí přes 60 jednotlivců, kapel, souborů či uměleckých těles z celého světa.

„Více jak 70 procent z nich však nezahraje jak už to bývá na jiných festivalech jen jedenkrát ale hned osmkrát. A každý z návštěvníků tak dostane šanci vidět vystoupení v různých časech a na jiných místech. Umělci různých profesí jsou tak po celé čtyři dny festivalu pospolu. Vznikají různé spolupráce a nejednou se stalo, že už během festivalu vytvořili nové projekty se kterými odehráli klidně polovinu svých vystoupení,“ informoval za pořadatele festivalu Jan Šinko. Tato netradiční dramaturgie tak pomáhá celkové atmosféře festivalu a vytváří pevnější spojení jednotlivých umělců s festivalem i samotným městem Plzeň.

Dramaturgie festivalu je postavená na žánrové pestrosti. Jsou v něm zastoupeny jak tradiční žánry (rock, folk, blues, jazz či pop), tak i menšinové (ska, world music, reggae, funky) a jako třešničkou na dortu se návštěvníci mohou setkat i s vyloženě alternativními žánry (progresivní rock, post rock, psychedelic rock, post punk, noise rock nebo ambient).

Pouliční umění (anglicky busking; jednotlivý umělec je busker) je označení pro jakékoli umělecké vystupování – ať už hudební, divadelní či artistické – na veřejných prostranstvích spojené s odměnou od veřejnosti. Kolemjdoucí většinou hází libovolné částky do přistaveného klobouku, krabičky či pouzdra od hudebního nástroje.

„Letošní ročník bude specifický i velice zajímavými elektroprojekty, které rozhodně není běžné vídat v ulicích měst. Zajímavostí je, že všechny tři projekty v současné chvíli sídlí v Berlíně. Návštěvníci se tak mohou těšit na experimentální elektroniku skříženou s latino a popem v podání N.F.P.D. z Argentiny, downtempo ambient trip hop od Armsand Sleepers z USA nebo na objev loňského ročníku, kterým byl a bude Gray Contrast hrající psychedelické techno/trance,“ uvedl Šinko.

Organizátoři festivalu dávají šanci začínajícím umělcům, zejména muzikantům, aby si vyzkoušeli hraní na ulici a měli možnost získat inspiraci od zkušených buskerů a umělců z celého světa. Jedna část z nich dostane šanci přímo v hlavním programu a ta druhá, větší v rámci tzv. volných zón, kterých bude opět přes 10. Není tak neobvyklá situace, kdy návštěvník přijde na festival a nejdříve vidí zahrát kamaráda, který pokouší své štěstí se svými prvními písničkami, poté nadupanou kapelou z Argentiny hrající přes 15 let a nakonec se sám ocitne ve středu pozornosti, když si jej vybere komediant jako parťáka pro své cirkusácké číslo.

Nedílnou součástí programu festivalu, který najdete i ZDE na webu, jsou i jeho afterparty. Každý den po skončení hlavní části programu se návštěvníkům rozdají sluchátka a přímo na náměstí Republiky začne tzv. silent DJs afterparty během které si každý může zatančit a neruší se tak noční klid po 22 hodině. A pro ty, kteří dávají přednost muzice na živo je připravená jam session v klubu Anděl složená z muzikantů hrající na festivalu.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Pilsen Busking Fest

Štítky Pilsen Busking Fest, pouliční umění, pouliční festival, buskeři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pilsen Busking Fest láká na netradiční dramaturgii. Vystoupí přes 60 umělců, kapel a souborů z celého světa  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.