Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Venkovní výstava v Plzni ukazuje 40 let festivalu Smetanovské dny

Nová venkovní výstava v plzeňských Smetanových sadech představuje 40 let trvání mezioborového festivalu Smetanovské dny. Zároveň připomíná skladatele Bedřicha Smetanu, jehož několikaletý tvůrčí a studijní pobyt v Plzni dal podnět k vzniku jednoho z nejstarších kulturních festivalů ve městě, řekla primátorova náměstkyně Eliška Bartáková (ANO). Výstava bude v sadovém okruhu do 13. března.

Festival se koná každoročně na přelomu února a března a jeho ústředním tématem je Bedřich Smetana, který v Plzni žil za studiích na gymnáziu v letech 1840 až 1843. V Plzni potkal svou pozdější manželku Kateřinu Kolářovou a složil zde také řadu drobných klavírních skladeb, jako například Louisinu polku, Jiřinkovou polku či polku Ze studentského života. Letos festival připomene také 250 let od narození skladatele Ludwiga van Beethovena.

Jedinečnost Smetanovských dnů je podle Bartákové v jeho mezioborovosti, v propojení klasické hudby, různorodých hudebních žánrů, divadelních a literárních představení, výstav a dalších doprovodných akcí včetně tradičního vědeckého sympozia k problematice 19. století.

Výstava mapuje kompletní historii festivalu od počátku v roce 1981 do zatím posledního loňského ročníku. U vzniku přehlídky, která se původně jmenovala Smetanův festival, stál mimo jiné vysokoškolský pedagog a plzeňský hudební teoretik Antonín Špelda a tehdejší dirigent opery Divadla J. K. Tyla v Plzni Ivan Pařík.

Vznik a historii tradiční akce i průběh letošního ročníku shrne kniha Smetanovské dny - 40, kterou město představí na podzim při zahájení nové koncertní sezony Plzeňské filharmonie, jež je v posledních letech pořadatelem přehlídky.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, hudba, výtvarné, festival, Smetana, Plzeň, výstava, Bedřich Smetana, ANO 2011, Ludwig van Beethoven, Ivan Pařík, Antonín Špelda, Divadlo J. K. Tyl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Venkovní výstava v Plzni ukazuje 40 let festivalu Smetanovské dny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.