Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Sochy v ulicích opět budí vášně, letos to nejvíce schytává obří instalace se zabodnutým kajakem

Ještě ani pořádně nezačala a už teď budí vášně! Město Klatovy opět po roce hostí projekt Sochy v ulicích, který měl i loni skandální průběh. Vandalové totiž poničili některá vystavená díla, z toho jednu sochu opakovaně. A už teď je jasné, že o kontroverzní umění ani tentokrát nebude nouze. Jednoznačně nejvíce lidé komentují bezejmennou instalaci umístěnou na Rybníčkách, jejíž vrchol tvoří kajak.

Vernisáž výstavy pořádané Galerií Klatovy/ Klenová se sice uskuteční až v sobotu 29. dubna a všechna díla zatím ještě nebyla k vidění, ale o některých z nich se už ve městě bouřlivě diskutuje. A to nejen na samotné ulici, ale jako obvykle i na sociálních sítích. Letos to zatím nejvíce schytává naprosto nepřehlédnutelná dřevěná instalace od Jana Zdvořáka. „Zase jedna zakázaná skládka,“ konstatoval jeden z diskutujících. „Když to nebude nikdo hlídat, je velká šance, že to brzy "samo" zmizí směr sběrný dvůr,“ míní další. „Aby to někdo na čarodějnice nepodpálil," strachuje se jiný glosátor. „Přišel jsem se na to podívat zblízka na vlastní oči. Myslel jsem si původně, že to je z kovu, ale teď vidím že to je jen ze dřeva. No není to zrovna něco, co by mě uchvátilo,“ říká starší muž při obhlídce šedivě natřené konstrukce, do které je zabodnutý kajak.

„Loni byly naprosto super ty černé hyeny na náměstí, mladík ve slipech s mobilem, ale i ty různé hlavy, ucho a loď. Letos je to jak to zatím vidím docela tragédie. Nic co by mě nějak uchvátilo a zaujalo. Snad jen ten „Pole dance pana Stracha.“ Obešla jsem si s plánkem výstavy všechna díla, která byla zatím k vidění. Některé jsem úplně minula, protože jsem je prostě přehlédla a vůbec jsem nevnímala, že tam jsou. Pak jsem se k nim musela vracet. Myslím tím třeba ty kameny umístěné v kruhu v parčíku. O těch jsem si původně myslela, že tam jsou umístěné normálně, tak jsem je přešla. Naprosto o ničem jsou ty blesky nad vstupem do kulturního domu a ty rezavé pruty zasazené v parku u okrouhlice. Ale úplně nejvíc je asi to dílo nazvané Deziluze," uvedla s notnou dávkou kritiky Martina Králová.

Přehlídka představuje díla žáků Kurta Gebauera

Galerie Klatovy / Klenová vybrala pro účel přehlídky deset míst v historickém centru města nebo jeho blízkém okolí, kde teď budou půl roku jednotlivé práce instalovány. Podle organizátorů akce oživují veřejně dostupná místa města a přispívají tím k širšímu spektru kulturního vyžití v Klatovech. Cílem projektu je připravit všem obyvatelům a návštěvníkům města nevšední zážitek ze setkání s uměleckými díly v městské kulturní krajině a vnést tímto způsobem nové a nevšední podněty k zamyšlení se nad místem, ve kterém žijeme.

„Tento rok navazujeme přehlídkou prací vybraných absolventů Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, zejména pak ateliéru Veškerého sochařství, který vedl prof. Kurt Gebauer v letech 1990 - 2015. Jedná se o reprezentativní výběr autorů, kteří jsou stále činní a ve své volné tvorbě se kontinuálně věnují práci s veřejným prostorem. Současně jsou také vybráni s ohledem na ukázku širokého spektra záběru této jedinečné sochařské školy,“ uvedla za pořádající galerii Jitka Svobodová.

Vandal už podruhé během května zaútočil na populárního mladíka ve slipech, soše ulomil obě ruce

Podruhé během jediného měsíce zaútočil v Klatovech neznámý vandal na populární bronzovou sochu mladíka oblečeného ve slipech, soustředěně sledujícího mobil v jeho rukou. Vandal dílo povalil a mladík přišel o obě ruce. Socha od autora Jakuba Vlčka...

Řádění vandala poznamenalo loňskou výstavu

Loňskou přehlídku Sochy v ulicích poznamenal opakovaný vandalský útok na populární bronzovou sochu mladíka oblečeného ve slipech, soustředěně sledujícího mobil v jeho rukou. Poprvé neznámý pachatel sochu od autora Jakuba Vlčka umístěnou v Křížové ulici, vedle kostela Narození Panny Marie jen povalil a utrpěla škrábance a prasklinu. Po útoku byla poškozená socha rychle opravena a po několika dnech se ji podařilo vrátit zpět na původní místo. I podruhé kdosi sochu povalil, tehdy ale přišla o obě ruce a autor vyčíslil způsobenou škodu na 450 tisíc korun.

Ještě před loňskou vernisáží zase někdo opakovaně s jedním rukopisem poničil dvě díla umístěná v Hostašových sadech tak, že na ně fixem načmáral různé nápisy. Jednalo se o Raněná zvířata od Jakuba Golla a Iron Head od Lenky Kortánkové. Těsně před zahájením přehlídky se podařilo sochy očistit. Řadu soch si loni obyvatelé města od začátku doslova zamilovali, největší popularitu si získala dvojice laminátových hyen od Ireny Armutidisové, které byly umístěné na okraji náměstí Míru. S hyenami se denně fotografovalo obrovské množství lidí, líbily se dětem i dospělým. Jednoznačně druhou nejoblíbenější sochou byl právě bronzový mladík s mobilem, který ale někomu pořádně ležel v žaludku.

FOTOGALERIE: Sochy v ulicích

Čtvrtek, 27. dubna 2023, 19:42

FOTOGALERIE: Sochy v ulicích
FOTOGALERIE: Sochy v ulicích

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky Sochy v ulicích, instalace, umění ve veřejném prostoru, kontroverzní výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sochy v ulicích opět budí vášně, letos to nejvíce schytává obří instalace se zabodnutým kajakem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.