Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Plzeňské DEP02015 otevírá zážitkovou výstavu o fotbalu

Do historie fotbalu i za hrdiny tohoto světového fenoménu zavede ode dneška do konce června v plzeňském DEPO2015 výstava GÓÓÓL. Návštěvníky pocvičí ve fotbalových dovednostech a současně jim představí příběhy českých fotbalistů, kteří se zachovali čestně a odvážně nejen při zápasech. Součástí expozice je také Síň slávy, do níž přispěl cennými exponáty partner výstavy, klub Viktora Plzeň, řekla kurátorka DEPO2015 Kristýna Jirátová.

Výstava vychází z knihy Ondřeje Fuczika Hrdinové - Největší příběhy české kopané. "Zakládali jsme si na tom, že se nejedná pouze o nějaké hřiště, kam by si třeba děti přišly zakopat, důležité je tam ale i zdůraznění charakterových vlastností, které by měl fotbalista mít - umění fair play, týmové spolupráce, role trenéra a jeho autority a podobně," řekla Jirátová.

Výstava provede návštěvníky historií od dob, kdy se na konci 19. století fotbal hrál s hadrovým míčem na nerovném plácku za městem až po profesionální utkání na moderním stadionu. Děti si na naklápěcí plošině natrénují balanc, spolupráci a komunikaci, na střelnici si zlepší přihrávku a přesnost střel. Na travnatém hřišti pak mohou sehrát zápas. Návštěvníci se také dozvědí o skotském fotbalistovi a trenérovi Johnu Maddenovi, který přišel na začátku 20. století do Čech a 25 let trénoval pražskou Slavii. Výstavou se prolínají i příběhy dalších slavných fotbalových osobností - Josefa Masopusta, Josefa Bicana či Pavla Nedvěda.

Závěr výstavy tvoří Síň slávy, kterou Viktoria Plzeň doplnila unikátními exponáty, řekla Jirátová. Podle mluvčího klubu Václava Hanzlíka jsou zde vystaveny dresy z různých období, kopačky, kterými Milan Petržela vystřelil klubu pátý mistrovský titul, originální mistrovské medaile nebo míč, s nímž se v Plzni odehrál zápas století proti Realu Madrid. Historii přibližuje kronika z výstavby původního stadionu ve Štruncových sadech. Tváří výstavy je fotbalista Daniel Kolář, který patří mezi největší klubové ikony novodobé historie. S Viktorií získal všech pět mistrovských titulů a byl u všech tří účastí v Lize mistrů.

Výstava nabídne i doprovodný program, například v polovině února projekci prvního letošního ligového zápasu, který Viktoria hraje v Opavě.

Autoři | Foto DEPO2015

Štítky ČR, sporty, zábava, fotbal, Plzeň, výstava, fotbalista, FC Viktoria Plzeň, FK Viktoria Žižkov, Real Madrid, Liga mistrů UEFA, SK Slavia Praha, SFC Opava, Pavel Nedvěd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňské DEP02015 otevírá zážitkovou výstavu o fotbalu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.