Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Unikátní kniha představuje dosud nepublikované ilustrace Jiřího Trnky

Plzeňská Sutnarka se pochlubila ojedinělou publikací, která představuje dosud nezveřejněné ilustrace výtvarníka a tvůrce loutkových filmů Jiřího Trnky. Původní starověké mytické texty pro Dvě legendy o grálu převyprávěl básník a několikanásobný držitel ocenění Magnesia Litera Radek Malý. Na knize spolupracovala fakulta i s rodinu slavného umělce. Kniha vyšla v počtu 100 číslovaných kusů.

Kniha je momentálně neprodejná a dostupná je pouze v omezením počtu kusů. Zástupci fakulty ale usilují o možnost vydání publikace pro širokou veřejnost.

„Ponechám-li stranou výtvarnou vytříbenost otcových ilustrací a působivou jednoduchost grafické úpravy knížky, chci upozornit na přínos autora textu a vyzdvihnout fakt, že nejde o překlad, ale zdařilé převyprávění starobylých legend v současném živém a čtivém jazyce,“ uvedl Jan Trnka, syn Jiřího Trnky.

Původní ztvárnění starověkých textů převyprávěl Radek Malý, český básník, překladatel a vysokoškolský pedagog. „Spolupracovat na knize Dvě legendy o grálu pro mě byla velká radost i čest, neboť přeci jen se v České republice neobjevují neznámé ilustrace Jiřího Trnky často,“ doplnil Radek Malý.

Jiří Trnka by dnes oslavil 110. narozeniny, jeho unikátní dioráma Svatba u Broučků je k vidění v Plzni

Loutkář, výtvarník, ilustrátor a také sochař, scénárista a režisér animovaných filmů. Plzeňský rodák Jiří Trnka byl zkrátka všestranná umělecká osobnost. Od jeho narození dnes uplynulo přesně 110 let. Trnka je neodmyslitelně spjatý s Janem...

 

Kniha vznikla při příležitosti mezinárodního sympozia ilustrace a animované tvorby v Plzni. „Sympozium, které se svolením umělcovy rodiny nese jméno Jiřího Trnky, připomíná umělecký odkaz významného plzeňského rodáka, který zanechal nesmazatelnou stopu v oblasti ilustrace a animovaného filmu a svým novátorským přístupem stále inspiruje nové následovníky. V letošním roce by oslavil 110. výroční svého narození,“ vysvětluje ilustrátorka a spisovatelka Renáta Fučíková, umělecká ředitelka Jiří Trnka International Symposium a pedagožka na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Západočeská univerzita v Plzni

Štítky Jiří Trnka, ilustrace, kniha, Sutnarka, ZČU, fakulta designu a umění, Radek Malý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní kniha představuje dosud nepublikované ilustrace Jiřího Trnky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.