Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jiří Trnka by dnes oslavil 110. narozeniny, jeho unikátní dioráma Svatba u Broučků je k vidění v Plzni

Loutkář, výtvarník, ilustrátor a také sochař, scénárista a režisér animovaných filmů. Plzeňský rodák Jiří Trnka byl zkrátka všestranná umělecká osobnost. Od jeho narození dnes uplynulo přesně 110 let. Trnka je neodmyslitelně spjatý s Janem Karafiátem a legendárními Broučky. Právě unikátní loutkové dioráma Svatba u Broučků je k vidění v Plzni a obsahuje 57 původních loutek, které Trnka navrhl.

Jiří Trnka se narodil 24. února 1912 na Petrohradě. Už při studiu na reálce si jeho talentu všiml legendární Josef Skupa. Tehdy jedenáctiletý chlapec se stal členem Skupova proslulého Loutkového divadla feriálních osad. Pro divadlo vytvářel loutky i kulisy. Právě Skupa přemluvil Trnkova otce, aby v době hospodářské krize, dovolil Jiřímu studovat v Praze na Uměleckoprůmyslové škole.


Památku slavného Plzeňana uctili dnes u čestného hrobu na Ústředním hřbitově v Plzni příbuzní Jiřího Trnky, představitelé města i zástupci kulturních organizací či děkan Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni, foto: plzen.eu

V roce 1945 Trnka spoluzaložil studio kresleného filmu Bratři v triku. A hned jeden z prvních filmů studia, Zvířátka a Petrovští, mu vynesl v roce 1946 hlavní cenu na festivalu v Cannes. Později Trnka založil vlastní studio, kde v 50. letech minulého století vznikla řada úspěšných titulů, jako Bajaja, Staré pověsti české, Osudy dobrého vojáka Švejka, Sen noci svatojánské či Ruka. Za své úspěšné filmové snímky obdržel více než 50 mezinárodních i tuzemských ocenění.

Podle Trnkova snímku "Ruka" se jmenuje pomník v Borském parku zhotovený sochařem Luďkem Míškem. Téměř čtyři metry dlouhá socha odkazuje na Trnkův poslední animovaný film. 20minutový snímek z roku 1965 představuje umělce, který svádí boj s totalitou. Hraje v něm jen animovaná loutka umělce a ruka, která ztělesňuje diktaturu. Snímek byl dlouho zakázán a v roce 1984 jej Americká filmová akademie označila za pátý nejlepší animovaný film všech dob.

Pomník v Borském parku, foto: Plzen.eu

Jedinečné dioráma

Jiřího Trnku známe i díky příběhům Broučků od Jana Karafiáta, jeho 57 původních loutek z dioráma Svatba u Broučků mohou zájemci obdivovat v Muzeum loutek v Plzni.  Svatbu u Broučků vytvořil mladý, tehdy sedmadvacetiletý Jiří Trnka na zakázku Československého výstavního výboru pro Světovou výstavu v New Yorku v roce 1939. Tam ale nikdy nedorazilo.

„Dioráma mělo být umístěno v československém pavilonu mezi uměleckými a průmyslovými expozicemi jako exponát, který by zaujal americké děti. Trnka obdržel závazné zadání na konci února 1939, tedy na poslední chvíli před expedicí výstavy do zámoří. Proto, stejně jako mnoho jiných děl, dioráma po anexi Československa nacistickým Německem neodcestovalo a zůstalo v Praze,“ informovala vedoucí muzea Markéta Formanová.

V dílnách muzea byl exponát restaurován a nyní bude po dobu deseti let vystaven ve městě, kde se jeho autor Jiří Trnka narodil a kde propadl kouzlu loutek. Expozici doplňují loutky z raného období tvorby Jiřího Trnky a z období Dřevěného divadla. Jiří Trnka zemřel po delší nemoci 30. prosince 1969. Bylo mu sedmapadesát let.

Muzeum loutek vystavuje unikátní dioráma Jiřího Trnky Svatba u Broučků

Naprosto unikátní loutkové dioráma znázorňující příběh legendárních Broučků od Jana Karafiáta s 57 původními loutkami Jiřího Trnky teď mimořádně vystavuje Muzeum loutek v Plzni. Svatbu u Broučků vytvořil mladý, tehdy sedmadvacetiletý Jiří Trnka...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeumloutek.cz

Štítky Jiří Trnka, výročí, kultura, loutky, Plzeň, výtvarník, Skupa, Dioráma, animovaný film, Jan Karafiát, muzeum, Josef Skupa, Praha, Petrohrad, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, Filmový festival v Cannes, Světová výstava, Nacistické Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Trnka by dnes oslavil 110. narozeniny, jeho unikátní dioráma Svatba u Broučků je k vidění v Plzni  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.