Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Letní divadelní festival v Plzni nabídne příští rok komedii

Plzeňský festival Divadelní léto uvede příští rok na venkovní scéně U Ježíška komedii amerického autora Kena Ludwiga Shakespeare v Hollywoodu. Pod otevřeným nebem se v režii Radovana Lipuse představí v hlavních rolích Lumír Olšovský, Kamil Halbich, Apolena Veldová a další. Festival rovněž nabídne reprízu letošní inscenace Švanda dudák režiséra Marka Němce s Ondřejem Rychlým v titulní roli. Novinářům to řekla ředitelka festivalu Marcela Mašínová.

Premiérovou hru Shakespeare v Hollywoodu uvidí diváci na přelomu června a července, festival připravuje i další akce, jako například večer Jsme muzikál! ve spolupráci s Divadlem J. K. Tyla nebo rezidenční představení studentů DAMU Poslední zrnko písku. Z Tylova divadla budou v nové inscenaci hrát šéfové hned dvou ze čtyř souborů - Olšovský vede soubor muzikálu a Veldová soubor činohry.

"Obsazení nové inscenace se stále tvoří, už teď je ale jisté, že v Shakespearovi v Hollywoodu se k Divadelnímu létu vrátí Kamil Halbich, který tu exceloval jako Don Quijote v roce 2016 i jako Cyranův přítel Le Bret v roce 2018," uvedl programový ředitel Jan Anderle. Skladatel Emil Viklický podle něj chystá do inscenace hudební výstupy, ve hře by se tak mělo objevit i několik hvězd plzeňského muzikálu.

Novinkou příští sezony je také zkrácení názvu festivalu - z Divadelního léta pod plzeňským nebem bude jen Divadelní léto, řekla Mašínová. Scéna největší open-air divadelní přehlídky v Plzeňském kraji s hledištěm pro 500 diváků vyrůstá už 12 let na různých místech v Plzni. Dosud se hrálo v historickém centru - na náměstí Republiky, U Zvonu, v Proluce, u Západočeského muzea nebo v zahradě Měšťanské besedy. Letos se poprvé se hrou Švanda dudák přemístilo do prostoru U Ježíška poblíž řeky Radbuzy, zhruba kilometr od hlavního náměstí. Na festivalové akce letos přišlo přes 9000 diváků. Už nyní mohou lidé začít kupovat dárkové poukazy na příští rok, které pak promění ve vstupenky.

Autoři | Foto Divadelní léto pod plzeňským nebem

Štítky ČR, divadlo, Plzeň, festival, léto, Lumír Olšovský, Apolena Veldová, Kamil Halbich, Hollywood, komedie, Ježíšek, Marek Němec, Ondřej Rychlý, William Shakespeare

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letní divadelní festival v Plzni nabídne příští rok komedii  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.