Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Plzeňští loutkáři slavili v Japonsku obrovský úspěch, nadšeně jim tleskaly tisícovky diváků

Loutkáři z plzeňského Divadla Alfa mají za sebou svou nejdelší zahraniční štaci. V zemi vycházejícího slunce strávili 55 dní a odehráli 35 představení pro více než sedm tisíc nadšených Japonců. Nejvíce ohlasů sklidili s inscenací Pozor, Zorro! Během turné zavítali do velkých metropolí jako je Tokio, Ósaka nebo Kjóto.

Zábavnou hru o Zorrovi uvedla Alfa už v roce 2019. Dobrodružná hra v sobě kombinuje humor, akci a živou muziku. Pro japonské turné si herci nastudovali mix japonských, španělských a českých výrazů. „Díky velmi dobrému překladu, který vzešel z řad partnerského Divadla PUK v Tokiu, diváci ději i vtipům rozumějí a dobře reagují. Japonská verze se postupně upravuje i během turné, podle reakce diváků,“ upřesňuje divadlo.

V číslech turné představuje 35 představení v 15 městech pro více než 7 000 diváků. Loutkáři vyprodali velké sály ve slavných metropolích i zavítali do exotických míst na japonských ostrovech nebo na české velvyslanectví. Celkem jela do vzdáleného Japonska skupina 11 Plzeňanů. Kromě představení si připravili i řadu workshopů, ve kterých děti vyráběly loutky i si mohly vyzkoušet hraní s českou marionetou. Od japonských loutkářů naopak dostali čeští loutkoherci školení v ovládání loutek bunraku.

Svá dobrodružství sdílelo divadlo i hojně na sociálních sítích. Herci posílali podzravy z vyprodaných sálů i z míst, kde se třeba natáčela první Godzilla.

Japonci plzeňské divadlo milují!

Turné chtěli divadelníci uskutečnit už dlouho, kvůli koronaviru ale museli své plány odsunout na letošní rok.

„Velké japonské turné jsme plánovali od roku 2020, pandemie covidu-19 je ale o dva roky zdržela. Japonské publikum si doslova vyžádalo tehdejší novinku uznávaného režiséra Tomáše Dvořáka ‚Pozor, Zorro!‘, která je dnes již o dva roky starší,“ uvedl ředitel divadla Jakub Hora.

Rozsahem i prestiží bylo toto japonské turné jedním z nejrozsáhlejších zahraničních hostování na poli českého loutkového divadla vůbec. Divadlo Alfa je u Japonců velmi oblíbené, což dokládá i fakt, že čeští herci dostali pozvání na dva japonské festivaly, který se mají odehrát v roce 2024.

Plzeňští loutkáři jezdí do Japonska pravidelně od roku 2017. Velký úspěch sklidila Alfa s představením Tři mušketýři. Organizátorem japonského turné je spolu s Divadlem ALFA divadlo Puppet Theatre PUK a České centrum Tokio. Turné se koná pod záštitou Velvyslanectví ČR v Tokiu a UNIMA Japan, za podpory Ministerstva kultury České republiky, Fondu na podporu kultury a umění Ministerstva kultury Japonska a Japan Arts Council.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Divadlo Alfa, Housaku Karouji

Štítky Divadlo Alfa, Japonsko, loutkové divadlo, turné Japonsko, loutkoherci, kuttura, turné, divadlo, představení, Tokio, Zorro, herec, Kjóto, Ósaka, Ministerstvo kultury České republiky, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňští loutkáři slavili v Japonsku obrovský úspěch, nadšeně jim tleskaly tisícovky diváků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.