Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Bobr po střetu s automobilem vyčkal na příjezd policie, potom slezl do potoka a odplaval

Stále častěji se motoristé setkávají na silnicích s chráněnými bobry, kteří se bohužel mnohdy stávají obětí dopravních nehod. Střet s bobrem zatím naposledy zažila na území Plzeňského kraje řidička, která se svým osobním automobilem havarovala u Černého rybníka poblíž Babylonu na Domažlicku.

„Osmačtyřicetileté řidičce jedoucí ve směru od Hadrovce na Babylon se Škodou Octavií náhle vběhl z pravé strany do jízdní dráhy bobr a došlo ke střetu. Bobr se po nehodě nacházel na místě, po příjezdu policistů ale slezl do potoka a odplaval. Ke zranění osob nedošlo,“ informovala o případu mluvčí policie Dagmar Brožová. Bohužel není jasné, jak vážné zranění utrpěl při nehodě bobr, nelze vyloučit, že později zemře na následky střetu. Požití alkoholických nápojů před jízdou policisté u řidičky vyloučili dechovou zkouškou. Škoda na vozidle byla vyčíslena na 15 tisíc korun.

Bobr evropský je až jeden metr dlouhý zavalitý hlodavec vážící kolem 30 kilo. Za posledních zhruba 15 let se začal opět vracet na naše území. Dáno to bylo především řadou záchranných programů. Dnes ho můžeme potkat všude v Plzeňském kraji.

Na vycházky chodí bobři i do města

Bobři, kteří se ocitli v nouzi, zaměstnávají v Plzeňském kraji mnohdy nejen zvířecí záchranáře, ale i policisty a strážníky městské policie. O život dospělého jedince bobra evropského bojovali pracovníci plzeňské záchranné stanice živočichů u česel náhonu k malé vodní elektrárně v Plzni Bukovci. Bobr spadl mezi stěnu betonové hráze a plochu nastavitelného stavidla. Bez pomoci člověka by zahynul. Naštěstí na zvíře upozornil pes náhodného svědka. Zvíře se podařilo ze smrtící pasti nakonec vysvobodit.

Bobr si to štrádoval přímo po rušném plzeňském bulváru, nahánět ho museli strážníci

Zavalitým hlodavcům se v ulicích západočeské metropole zjevně velmi zalíbilo. Už podruhé totiž městské strážníky zaměstnal tento nezvaný turista. Po výletu k pivovaru si to tentokrát další zbloudilec mašíroval po chodníku na Americké třídě.

Zavalitým hlodavcům se velmi zalíbilo i v ulicích západočeské metropole. Loni dvakrát zasahovali strážníci městské policie, když se bobři promenádovali před pivovarem Plzeňský Prazdroj nebo v dolní části Americké třídy. V prvním případě strážníci třicetikilového bobra odchytili v okamžiku, kdy se procházel po travnatém pásu mezi jízdními pruhy. Poté bobra přemístili do nedalekých Štruncových sadů, kde ho vypustili zpátky do řeky. Druhého bobra na Americké třídě strážníci neohroženě odchytili do rukou a zvíře následně vypustili u řeky do volné přírody. Tento kus vážil 35 kg.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky bobr, střet s bobrem, nehoda, auto srazilo bobra, Domažlicko, Plzeňský kraj, Babylón, policie, okres Domažlice, Černý rybník, potok, Škoda Octavia, Plzeňský Prazdroj, a. s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bobr po střetu s automobilem vyčkal na příjezd policie, potom slezl do potoka a odplaval  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.