Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zebra se rozhlížela napříč republikou

PR článek

Výtvarná a literární soutěž, kterou i v tomto roce vyhlásil Tým silniční bezpečnosti s Policií ČR a dalšími partnery, zná vítěze republikového kola. Děti z mateřských a základních škol si tentokrát musely poradit s tématem bezpečného přecházení. Prostřednictvím soutěžních prací měly upozornit na nejčastější chyby, kterých se chodci dopouštějí, a jak si správně počínat při přecházení silnice.

Jednou z nejohroženějších skupin účastníků provozu jsou chodci, zejména pak děti, které dění vnímají jinak než dospělé osoby. V silničním provozu se pohybují od nejútlejšího věku. Nejprve s rodiči v kočárku, následně se starším doprovodem za ruku a v pozdějším věku jsou samy chodci. „Smyslem soutěže je preventivně působit na chodce, připomenout jim zásady správného přecházení silnice a odbourat mýtus o absolutní přednosti chodců na přechodech. Připomínat pravidla bezpečného chování je důležité nejen pro děti, ale také pro rodiče a prarodiče,“ říká Markéta Novotná, metodička dopravní výchovy Týmu silniční bezpečnosti.

Soutěž trvala od začátku září do 22. října 2021. Děti ne/bezpečné přecházení přes silnici mohly ztvárnit literární nebo výtvarnou formou. „Výtvarná část byla rozdělena na tři kategorie podle věku dětí a literární byla určena všem žákům základních škol. Po celé republice se sešlo stovky povedených prací, za které všem účastníkům velmi děkujeme,“ pokračuje Markéta Novotná.

V letošním ročníku se sešlo téměř 2000 dětských prací v podobě obrázků nebo literárních děl. Do práce s tématem dopravní výchovy se však nezapojily jenom samotné děti. Z výtvorů ale i doprovodných popisů je patrné, že participovali i jejich učitelé a rodinní příslušníci. „Je dobře, že se nám prostřednictvím soutěže daří šířit informaci o potřebnosti dopravní výchovy od nejútlejšího věku, a že prvním místem pro nácvik bezpečného chování v silničním provozu musí být pro děti rodina, která má zásadní roli v tom, jak se budoucí chodci, cyklisté a následně ridiči budou podílet na bezpečnosti na našich silnicích,“ dodává Zuzana Pidrmanová, vedoucí oddělení prevence Policejního prezidia ČR.

Ohodnoť článek

Štítky doprava, bezpečně na silnicích, tým silniční bezpečnosti, přechod, zebra, soutěž, silnice, Policie České republiky, Policejní prezidium České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zebra se rozhlížela napříč republikou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.