Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rozzářená vánoční tramvaj vyrazí na svoji premiérovou jízdu do plzeňských ulic v neděli 28. listopadu

Speciálně vyzdobená a rozzářená vánoční tramvaj vyjede v celé své kráse podle očekávání jako obvykle do plzeňských ulic z vozovny Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP) na první advent, tedy 28. listopadu. Kromě vnějšího polepu a světelných dekorací bude již standardně vyzdoben i interiér vozu. Od pondělka bude vánoční tramvaj cestující vozit na pravidelné lince 2 a 4. Plzeňský dopravní podnik vypravuje nazdobenou vánoční tramvaj už čtvrtým rokem.

Na výzdobě tramvaje se pracovalo celý týden. Kromě celoplošného polepu, na kterém jsou v letošním roce zachyceny vánoční tradice, jako je zpívání koled, vánoční kapr, pečení cukroví nebo posílání dopisů Ježíškovi, je tramvaj vyzdobena přibližně dvěma tisíci světýlek. Již samozřejmostí je i vyzdobený interiér vozu.

„Vánoční tramvaj je mezi našimi cestujícími velice oblíbená a každý rok registrujeme enormní množství pozitivních ohlasů. Myslím si, že především v této nelehké době je důležité šířit radost a pozitivní náladu, proto jsme se rozhodli, že neporušíme tradici a tramvaj vypravíme i v letošním roce,“ říká Roman Zarzycký (ANO), náměstek primátora a předseda představenstva PMDP, a doplňuje: „Poprvé tramvaj vyjede v neděli v 16:25 ze zastávky U Synagogy.“

V neděli 28. listopadu bude vánoční tramvaj jezdit na speciální trase U Synagogy – Náměstí Republiky – Anglické nábřeží – Hlavní nádraží – Mikulášské náměstí a zpět. Jízdy budou v neděli zdarma a odbavování bude ve všech zastávkách.

Od pondělka bude tramvaj nasazována na pravidelné linky. V pracovní dny na linku 4 a o víkendech na linku 2. Vánoční tramvaj bude jezdit v ulicích Plzně minimálně do konce prosince.

Vánoční tramvaj z Plzně boduje v anketě

Plzeňská vánoční tramvaj se pravidelně umisťuje na čelných místech soutěže o nejlepší vánoční tramvaj v konkurenci mnoha měst z celého světa. Loni měla Plzeň druhou nejkrásnější tramvaj mezi 24 světovými městy. Rozhodlo o tom hlasování čtenářů magazínu mhd86.cz. Prvenství obhájil maďarský Miškovec, třetí příčka patřila tramvaji z Curychu. Druhé místo v populární soutěži získala loni Plzeň už potřetí v řadě.

Hlasování se loni účastnil rekordní počet lidí. V předchozím ročníků nasbírala anketa celkem 73 tisíc hlasů, loni to bylo přes sedm miliónů. Někteří uživatelé sociálních sítí se ale netajili tím, že své favoritce dávali hlas každý den od spuštění hlasování. Chvíli šlo dokonce hlasovat každou hodinu. Otázkou tedy je, zda se systém hlasování v letošním ročníku nezmění, kupříkladu, že půjde hlasovat jen jednou.

Ani tři miliony hlasů na vítězství nestačily, plzeňská tramvaj bere v anketě stříbro

Druhou nejkrásnější tramvaj mezi 24 světovými městy má Plzeň. Rozhodlo o tom hlasování čtenářů magazínu mhd86.cz, které běželo až do dnešních 18 hodin. Prvenství obhájil maďarský Miškovec, třetí příčka patří tramvaji z Curychu.

Ohodnoť článek

Foto PMDP

Štítky vánoční tramvaj, PMDP, vánoční výzdoba, Plzeň, soutěž, premiérová jízda, první advent, advent, Plzeňské městské dopravní podniky, Roman Zarzycký, ANO 2011, Curych, Miskolc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozzářená vánoční tramvaj vyrazí na svoji premiérovou jízdu do plzeňských ulic v neděli 28. listopadu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.