Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Plzeň vyzkouší nový způsob kontroly placení parkování v centru

Nejpozději od února 2020 chce Plzeň v historickém centru města vyzkoušet novou kontrolu placení parkování. V nejexponovanější a nejdražší parkovací zóně A město dodá do 20 parkovacích automatů klávesnice pro zadávání registračních značek. Lustrací značky se pak bude kontrolovat, zda řidič zaplatil správě parkovné. Odpadne tak nasazování a snímání takzvaných botiček. Do budoucna město zvažuje i možnost, že řidiči nebudou muset platit parkovné v automatech, ale přes aplikaci v mobilním telefonu, řekl dnes primátorův náměstek odpovědný za dopravu Michal Vozobule (TOP 09).

"Jako pilotní oblast pro testování nového systému kontroly navrhujeme zónu placeného stání A. V ní je nyní 334 zpoplatněných stání ve smíšeném režimu, tedy parkování s kartou nebo s parkovacím lístkem, a 90 stání v modrých zónách, tedy pouze pro držitele karet, celkem tedy 424 stání. V této zóně půjde v parkovacích automatech zaplatit parkovné jen po předchozím zadání registrační značky," řekl Vozobule. Město tak chce zvýšit počet řidičů, kteří při parkování respektují nastavená pravidla a ceny. V zóně A nyní řidiči platí za 30 minut buď hotově 20 korun nebo při platbě kartou 16 Kč. První hodina stojí 40 nebo 32 korun, druhá hodina 50 nebo 42 Kč a každá další započatá hodina pak 100 nebo 80 korun.

Podle zprávy o parkovacím systému za druhé pololetí 2018, kterou dostali v květnu zastupitelé, respektovalo pravidla placeného parkování v průměru 66 procent řidičů. Zóna A byla loni zaplněna během dne ze 78 procent. Z parkovacích automatů ve všech zónách loni město získalo 41,1 milionu korun, meziročně téměř o 4,2 milionu korun více.

V novém systému správci parkování s tabletem nebo telefonem se speciální aplikací načtou registrační značku a přímo zkontrolují parkovné. U auta, které nebude mít zaplacené parkovné nebo překročí zaplacenou dobu, systém vygeneruje informace a odešle podklady do informačního systému. Městská policie zjistí provozovatele vozu a celý spis se elektronicky odešle na odbor správních činností magistrátu, odkud úředníci pošlou provozovateli auta výzvu k zaplacení. Celý proces skončí buď zaplacením pokuty nebo zahájením správního řízení.

Pokud se nový systém v centru osvědčí, město ho postupně rozšíří i na další placené zóny. Časem by Plzeň chtěla nabídnout lidem možnost platby přes aplikaci v telefonu. "To má výhodu v tom, že člověk, který se zdrží a překročí zaplacené parkovné, nebude muset dobíhat k automatu, ale jen prostřednictvím aplikace si parkovné prodlouží," doplnil Vozobule.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, automobilová, parkování, Plzeň, Michal Vozobule, SPZ, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň vyzkouší nový způsob kontroly placení parkování v centru  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.