Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Silničáři Plzeňského kraje zkouší novou technologii údržby mírných ledovek

Správa a údržba silnic Plzeňského kraje (SÚS) zkouší novou technologii údržby frekventovaných vozovek, která pomůže eliminovat mírné noční a ranní ledovky při teplotách kolem nuly, které jsou časté třeba v Plzni. Vložnou nástavbu do velkých aut, která umožňuje efektivní rozstřik solanky i soli, zatím v ČR krajské správy nemají, využívají je pouze správci některých dálničních úseků.

"Držíme vývojové trendy silničářské a cestářské techniky v Evropě a sledujeme dlouhodobý vývoj počasí. Pořídili jsme vložnou nástavbu do korby velkého auta," uvedl provozní ředitel SÚS Radek Šíma. V regionu v posledních letech často nesněžilo, ale vozovky spíš namrzaly.

Nástavba od dánské firmy Epoke dokáže podle Šímy rozstřikovat solanku, tedy roztok chloridu sodného s vodou, a má oproti dosud používané technologii velkou nádrž na solanku a menší na sůl. SÚS tak dokáže téměř okamžitě odstranit námrazu, která se tvoří při teplotách kolem bodu mrazu, na niž je nová metoda nejlepším řešením.

Zařízení má podle Šímy velké nádrže zhruba na šest metrů krychlových a rozstřikovací lištu, která solanku stříká přímo na silnici, což způsobuje okamžité rozmrzání. Lišta na zádi vozu zkrápí současně obě poloviny vozovky. Sůl také díky solnému roztoku ztěžkne a nedostává se do příkopů, například při průjezdu kamionů.

SÚS to teď bude zkoušet na silnici první třídy z Klatov do Domažlic. Rozstřikovací nástavba bude na vozidle, které v zimě doplňuje sklady kameniva. "V případě nepřízně počasí si ji řidič dokáže sám natlačit do korby a funguje jako klasický sypač," řekl Šíma. Cena nástavby se pohybuje ve statisících korun.

SÚS má vytipovaná další střediska, třeba v Plzni, kde nebývá příliš sněhu, ale vozovky tam spíše namrzají.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SÚSPK

Štítky údržba silnic, nová technologie, namrzlá vozovka, rozstřik solanky, Plzeňský kraj, údržba, technologie, silnice, Plzeň, Česko, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři Plzeňského kraje zkouší novou technologii údržby mírných ledovek  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.